Isien opetuksia

Turhanpuhumisesta

Pyhä Hesykhios

Sielua pimentävät yhtä lailla sekä omassa mielessä tapahtuvat keskustelut että ihmisten tapaaminen ja turhat puheet. Joka haluaa torjua mielelle näistä koituvan vahingon, hänen tulee säälittä kohdella yhtä kaltoin noita molempia, jotka rakastavat turhanpuhumista, so. sekä ajatuksia että ihmisiä. Näin teemme mitä pätevimmästä Jumalan tahdon mukaisesta syystä, jottei näet mieli pimentyisi ja veltostuisi raittiuden harjoituksessaan. Sillä jos muistamattomuus pimentää meidät, mielemme tuhoutuu.( Pyhä Hesykhios: Henkisestä raittiudesta ja hyveistä I / 273. 185)

 

Pyhä Teodoros, Edessan piispa

Karkota kauas itsestäsi turhanpuhumisen henki, sillä sen suojissa väijyvät mitä turmiollisimmat himot: valhe ja röyhkeys, rienaus ja rivoudet sekä typerä juoruilu. Tästä onkin sanottu: »Missä on paljon sanoja, siinä ei syntiä puutu» (Ps.126:5), sen sijaan »vaikeneva mies on ymmärtäväisyyden valtaistuin (Sananl.12:23 LXX)). Herra itse on sanonut, että joudumme tekemään tiliä jokaisesta turhasta sanasta. (Mt.12:36) Vaikeneminen on siis välttämätöntä ja siitä on suurta hyötyä. (Pyhä Teodoros, Edssan piispa: Sielulle hyödyllisiä opetuksia II / 35. 79)

Jos joudut jaarittelijoiden ja juoruilijoiden seuraan muista, että olet itsekin vastuussa heidän puheistaan. Vaikka sinulla ei olisikaan osaa eikä arpaa senhetkisiin puheisiin, olet jo aikaisemmin antanut niihin aihetta. (Pyhittäjä Markus Askeetti: hengellisestä laista I / 176. 154)