Isien opetuksia

Tuomitsemisesta

Markus Askeetti

Joka tavoittelee syntiensä anteeksiantoa, rakastaa nöyryyttä. Joka tuomitsee toista, sinetöi omat pahat tekonsa. (Pyhittäjä Markus Askeetti: Hengellisestä laista I/ 173. 126)

 

Simeon Harras

Sinun tulee pitää kaikkia luostarin veljiä pyhinä – vain sinä itse olet syntinen ja viheliäisin kaikista: viimeisenä päivänä, kun kaikki muut pelastuvat joudut sinä kadotukseen. Kun seisot kirkossa ja ajattelet tällä tavoin, vuodata lakkaamatta kuumia kyyneleitä hartaan liikutuksen vallassa: älä välitä niistä, jotka ehkä pahastuvat käytöksestäsi ja pilkkaavat sinua. Mutta jos huomaat, että kyynelet saavat sinut lankeamaan turhamaisuuteen, poistu kirkosta ja itke salassa. Palaa sitten taas viivyttelemättä omalle paikallesi. Tällaiset kyynelet tekevät vasta-alkajalle erittäin hyvää – varsinkin heksapsalmin, psalmien veisuun, lukujaksojen ja liturgian aikana. Varo tuomitsemasta ketään ja ajattele vakaasti mielessäsi: »Ne jotka näkevät minun tällä tavoin itkevän ja valittavan, arvelevat että olen suuri syntinen ja rukoilevat pelastukseni puolesta.» Jos aina ajattelet ja menettelet tällä tavoin, saat suuren hyödyn: vedät puoleesi Jumalan armon ja itse Herra ylistää sinua autuaaksi. (Simeon Harras: Kilvoitusohjeita III/78. 4)

Pidä mielesi aina Jumalaan suunnattuna: niin unessa kuin valveilla, syödessäsi ja puhuessasi. Olkoon Jumala mielessäsi myös silloin, kun teet omaa käsityötäsi tai muita askareita.** Profeettakin sanoo: »Minä pidän Herran aina edessäni.» (Ps.16:8) Sinun tulee ajatella, että olet kaikista ihmisistä syntisin. Kun tämä ajatus syöpyy mieleesi, se alkaa valonsäteen lailla valaista mieltäsi. Mitä innokkaammin tavoittelet tätä valoa – tarkkaavaisesti ja keskittynein mielin, kilvoituksen vaivoin ja kyyneleitä vuodattaen – sitä kirkkaammaksi se tulee. Kun tämä valo näyttäytyy, se käy yhä rakkaammaksi – ja mitä enemmän sitä rakastetaan, sitä puhtaammaksi se tekee ihmisen. Kun tuo valo puhdistaa kilvoittelijan, se tekee hänet Jumalan kaltaiseksi: valaisee hänet ja opettaa erottamaan hyvän pahasta. Veljeni, sinun tulee Jumalan avulla nähdä paljon vaivaa, ennen kuin tämä valo asettuu täydellisenä asumaan sieluusi ja valaisee sen kuin kuu pimeän yön. Sinun on myös varottava ajatusten hyökkäyksiä – etenkin turhamaisuutta ja omahyväisyyttä – etkä saa tuomita ketään, vaikka näkisit jonkun tekevän jotakin sopimatonta. (Simeon Harras: Kilvoitusohjeita III / 83. 21)

*Vanhoina aikoina oli kullakin munkilla luostarissa oma käsityönsä esim. suutarin tai räätälin tehtävä, korien punominen, puunleikkaustyöt. Käsityöksi luettiin myös kirjojen kopioiminen. Tämän lisäksi oli yhteisiä talkootehtäviä, esim. suursiivoukset tai viljankorjuu. Käsityön lisäksi saattoi munkeilla olla myös muu kuuliaisuustehtävä, joka ei vienyt hänen aikaansa kokonaan, kuten vieraista huolehtiminen, kirkon hoito tai jokin siivoustehtävä. Tämä järjestys on nykyisinkin voimassa joissakin luostareissa. (suom.)

 

Maksimos Tunnustaja

»Isä ei tuomitse ketään, vaan hän on antanut kaiken tuomion Pojalle.» (Joh.5:22) Poika puolestaan julistaa suurella äänellä: »Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi.» (Mt.7:1) »Älkää kadotustuomiota lausuko, niin ei teillekään kadotustuomiota lausuta.» (Lk.6:37) Samoin sanoo apostolikin: »Älkää sen tähden lausuko mitään tuomiota, ennen kuin aika on, ennen kuin Herra tulee.» (1Kor.4:5) Ja edelleen: »Mistä toista tuomitset, siihen sinä itsesi syypääksi tuomitset.» (Room.2:1) Eikö siis ole syytä kauhistua, hämmästyä ja järkyttyä, kun ihmiset ovat lakanneet itkemästä omien syntiensä tähden ja ottaneet tuomiovallan Pojalta ja tuomitsevat ja lausuvat kadotustuomioita toisilleen, ikään kuin olisivat itse synnittömiä? Taivas hämmästelee ja maa kauhistuu, mutta itse he eivät tunnottomuudessaan edes häpeä.

Joka ahkeroi toisten syntien etsimisessä tai omien epäluulojensa nojalla tuomitsee veljeään, ei ole vielä edes pannut alulle katumustaan. Hän ei ole vielä ryhtynyt tutkimaan itseään, että oppisi tuntemaan omat syntinsä, jotka totisesti ovat lyijyäkin raskaammat. Hän ei tiedä, mikä ahdistaa ihmisen sydäntä kun hän »etsii turhuutta ja rakastaa valhetta» (Ps.4:3), Sen tähden, niin kuin mieletön joka pimeässä vaeltaa, hän ei enää tutki omia tekojaan, vaan pitää lukua toisten synneistä, olivatpa ne sitten todellisia tai pelkästään hänen omien luulottelujensa tuotteita. (Pyhä Maksimos Tunnustaja: Rakkaudesta II / 111- 112. 54 – 55)

 

Thalassios Afrikkalainen

Kun kuulet hyödyllistä puhetta, älä tuomitse tai arvostele puhujaa. Jos niin teet, riistät itseltäsi hyödyn, jonka muuten olisit hänen kehotuksistaan saanut.

Älä usko lähimmäistä tuomitsevaa ajatusta. Sillä se jonka sisin on täynnä pahaa, myös ajattelee pahaa. (vrt. Mt.12:35) (Pyhittäjä Thalassios Afrikkalainen: Rakkaudesta, itsehillinnästä… II / 220. 82, 84)