Kysymykset_Traditio

Onko niin, että ortodoksisessa kirkossa naiset eivät saa mennä alttariin?

K: Onko niin, että ortodoksisessa kirkossa naiset eivät saa mennä alttariin?

V: On todellakin perinteistä, että naiset eivät saa olla alttarissa. Mutta siellä eivät saa olla myöskään miehet, joilla ei ole liturgista tehtävää. Alttarin siivoaminen on tietyssä mielessä liturginen tehtävä, koska se valmistaa liturgian viettopaikan tällaisiin juhliin puhtaassa ja miellyttävässä ympäristössä.  Jos saatavilla ei ole miehiä, jotka tekisivät tämän, pappi voi tehdä sen itse. Joissakin temppeleissä ja rukoushuoneissa naiset siunauksella toimivat siivoajina ja jopa auttavat alttarissa. Tällaisia tehtäviä hoitavat säännöllisesti naiset myös naisluostareissa.  Se, että on nainen, ei sinänsä sulje pois oikeutta astua alttariin, sillä Kristuksessa ei ole miestä eikä naista, kuten apostoli Paavali sanoo.  Kaikki on kuitenkin tehtävä hurskaasti ja nöyrästi.