Kysymykset_Traditio

Mistä suuren paaston ensimmäisen päivän nimitys ”puhdas maanantai” ja sanamuoto ovat peräisin?

K: Mistä suuren paaston ensimmäisen päivän nimitys ”puhdas maanantai” ja sanamuoto ovat peräisin?

V: Puhdas maanantai on paastokauden ensimmäinen päivä, ja se on saanut nimensä puhdistautumisjaksosta, johon ortodoksit siirtyvät joka suuren paaston aikana. Suuren paaston kolme ensimmäistä päivää keskiviikkoiltana toimitettavaan ensimmäiseen Ennenpyhitettyyn liturgiaan asti ovat erityisen tiukkoja paastojaksoja. Ortodoksiluostareissa pidättäydytään usein syömästä mitään näiden kolmen päivän aikana. Käytännön tasolla puhdas maanantai tarkoittaa myös käytäntöä ja tapaa, jonka mukaan kaikki jäljelle jääneet paastoon kuulumattomat ruoka-aineet poistetaan kotoa. ”Puhtaana maanantaina” ortodoksisissa kirkoissa lauletaan illalla suuren ehtoopalveluksen aikana Pyhän Andreas Kreetalaisen katumuskanoni. Puhdistuminen, joka meidän on tehtävä, tapahtuu siis sisäisesti katumuksen ja intensiivisemmän rukousjakson kautta ja ulkoisesti paaston kaltaisten askeettisten harjoitusten kautta. Ortodoksien rukouksessa tänä aikana toistuu psalmin 50 (51) kertosäe, jossa sanotaan; “Jumala, luo minuun puhdas sydän ja uudista  sisälläni totuuden henki”.