Kysymykset_Traditio

Miksi ortodoksit käyttävät suitsukkeita jumalanpalveluksissaan?

K: Miksi ortodoksit käyttävät suitsukkeita jumalanpalveluksissaan?

V: Suitsutus on osa ortodoksisen jumalanpalveluksen iloa ja kauneutta. Se on symboli rukouksistamme, jotka nousevat Jumalan puoleen, ja hänen muuttavasta voimastaan elämässämme. Lisäksi sen asemalle jumalanpalveluksessa on paljon raamatullista tukea sekä Vanhassa että Uudessa testamentissa.
Tuoksu on osa ortodoksisen jumalanpalveluksen iloa ja kauneutta.
Fyysiset symbolit ovat tärkeä osa ortodoksista jumalanpalvelusta.
Kaikki, minkä Jumala on luonut, on “hyvää” (1. Moos. 1:31). Luomakunnan fyysisten näkökohtien oli tarkoitus ilmaista Jumalan kirkkautta. Miksei tähän voisi kuulua myös raamatullinen suitsuke, joka  todennäköisesti oli temppeliolibaanin (Boswellia sacra) pihkaa eli olibaanihartsia,jota kasvaa nykyään Omanin ja Jemenin sekä Somalian alueella, ja jota voidaan käyttää antamaan makea ja symbolinen tuoksu jumalanpalvelusuhrille?
Muita lähes kaikille kristillisille perinteille yhteisiä jumalanpalveluksen fyysisiä piirteitä ovat kumartaminen, polvistuminen, rukoileminen kädet ylhäällä jne.
Muita kristillisessä jumalanpalveluksessa käytettäviä fyysisiä elementtejä ovat vesi kasteessa sekä leipä ja viini ehtoollisessa eli eukaristiassa.
Suitsukkeesta tulee fyysinen muistutus siitä erityisestä tarkoituksesta, kun tulemme kirkkoon. Yksinkertaisesti sanottuna, kun ortodoksinen kristitty haistaa suitsukkeen, riippumatta siitä, missä hän on tai mitä hän tekee, hän ajattelee yhtä asiaa: jumalanpalvelusta.
Niille, jotka kysyvät: “Onko suitsukkeet ‘välttämättömiä’ jumalanpalveluksessa”, me vastaamme: Ei tietenkään. Mutta kuka haluaa tyytyä elämässä siihen, mikä on “välttämätöntä”? Laulaminenkaan ei ole “välttämätöntä” jumalanpalveluksessa, mutta koska se ilmaisee sydämen tunteita niin kauniisti, kaikki kristityt käyttävät sitä innokkaasti jumalanpalveluksessaan. Samaa periaatetta voidaan soveltaa suitsukkeisiin.
Johtopäätös: Miksi me käytämme suitsukkeita? Paras vastaus voisi yksinkertaisesti olla: Käytämme suitsukkeita, koska ne tuoksuvat hyvältä, ja siksi käytämme niitä kauneuden, ilon ja Jumalan valtakuntaa kohtaan tuntemamme rakkauden ilmaisuna. Tuoksu on symboli rukouksistamme, jotka nousevat Jumalan puoleen, ja Hänen muuttavasta voimastaan elämässämme.
Tuoksu on kuva rukouksistamme, jotka nousevat Jumalan luo.