Kysymykset_MikäMiksi

Kuinka tärkeää on hiljaisuus  ja kuinka voimme harjoittaa hiljaisuuden hyvettä?

K: Kuinka tärkeää on hiljaisuus  ja kuinka voimme harjoittaa hiljaisuuden hyvettä?

 

V: Suurin esimerkki hiljaisuuden hyveestä on nähtävissä pyhän Neitsyt Marian elämässä. Hänestä kerrotaan, että häneltä kysyttäessä: “Maria kätki kaikki nämä sanat ja tutkisteli niitä sydämessänsä. ” (Lk. 2:19).

Hiljaisuuden hyveen harjoittaminen edellyttää, että tietoisesti tarkkailee puhettansa. Meidän on ensin harjoiteltava hiljentämään sopimattomat ajatuksemme, jotka ovat haitallisten sanojen siemeniä. “Sillä sydämen kyllyydestä suu puhuu. Hyvä ihminen tuo hyvän runsaudesta esille hyvää, ja paha ihminen tuo pahan runsaudesta esille pahaa.” (Mt.12:34,35). Sosiaalisina olentoina kokoontumisemme ja tapaamisemme tarjoavat liian usein täydellisen ympäristön kielen synneille. Pyhän Makariuksen esittämään kysymykseen pyhä Arsenius vastasi: “Olen monta kertaa katunut, että puhuin, mutta sitä, että pysyin hiljaa, en ole koskaan katunut.” Jumalanpalveluksen lopussa pyhä Makarius opetti veljiään “pakenemaan” jutustelua ja jätti heidät sitten heti istumaan yksin.

Meidän tulee valita sanamme huolellisesti välttäen impulsiivista puhetta. On ajateltava ennen kuin puhuu, vältettävä juoruja, kertomuksiensa värittelemistä tai liioittelua ja olemaan rehellinen, suora ja ytimekäs. Lisäksi on hallittava kehonkieltään, eleitään ja ilmeitään, jotka myös lisäävät viestintäämme. “Mutta minä sanon teille: jokaisesta turhasta sanasta, minkä ihmiset puhuvat, pitää heidän tekemän tili tuomiopäivänä. Sillä sanoistasi sinut julistetaan vanhurskaaksi, ja sanoistasi sinut tuomitaan syylliseksi.” ” (Mt. 12:36,37).