Kysymykset_Traditio

Mitkä ovat ortodoksisen kirkon paastonajat ja mihin ne perustuvat?

K: Mitkä ovat ortodoksisen kirkon paastonajat ja mihin ne perustuvat?

V: Teknisesti ottaen on neljä  paastonaikaa ortodoksisen  liturgisen kirkkovuoden aikana: suuren  paaston aika, joka koostuu seuraavasti: “neljäkymmentä päivää” ennen pyhää viikkoa ja pääsiäistä; apostolien paasto ennen pyhien Pietarin ja Paavalin paastoa (29. kesäkuuta);  kahden viikon paasto, joka edeltää Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumista (15. elokuuta), ja neljäkymmentä paastopäivää Kristuksen syntymän (25. joulukuuta) edellä.
Suuren paaston ajalla on kuitenkin sekä ajallinen että liturginen etusija, ja se on ollut mallina muille paastopäiville. Paastoaika, joka  on viikon mittainen, ja  joka edeltää pääsiäisvigiliaa, esiintyy jo 3. vuosisadalla. Apostolisen perinteen mukaan uskovien odotettiin  osallistuvan katekumeenien valmistautumiseen kasteeseen  pääsiäisvigilian aikana. Kristinuskon 4. vuosisadan laajenemisen myötä tämä ajanjakso laajeni olennaisesti nykyisiin mittasuhteisiinsa, kuten käy ilmi  asiakirjoista: Egeria  kertoo 4. vuosisadan lopun Jerusalemin paastosta. Kuten nykyisinkin noudatetaan, ortodoksiseen paastonaikaan kuuluu kuusi viikkoa paastoa, lukuun ottamatta Lasaruksen lauantaita ja palmusunnuntaita, jotka aloittavat Suuren  viikon, jolloin  muistellaan Kristuksen kärsimyksiä. Neljänä sunnuntaina  ennen paaston alkamista neljänkymmenen päivän aikana vallitsevat teemat tuodaan uskovien tietoisuuteen lukemalla evankeliumin opetukset fariseuksesta ja publikaanista (nöyryys), tuhlaajapojasta (parannus), viimeisestä tuomiosta (vanhurskaat teot ja kuoleman muistaminen) ja anteeksiannosta.
Jokainen paastonajan sunnuntai on myös omistettu tietylle teemalle:
Ensimmäisenä juhlitaan ikonoklasmista saavutettua lopullista voittoa  vuonna 843, toisena muistellaan Gregorius Palamasta,  kolmantena pyhää ristiä  ja neljäntenä Johannes Klimakosta , ja viidentenä katumuksen suurta ikonia, Maria Egyptiläistä. Tämän ajanjakson jumalanpalvelukset  heijastavat katumusta , jumalallista surua ja kirkkoon sisällepääsyä. Ne ovat pidempiä, käytetään enemmän Vanhan testamentin lukukappaleita, mikä heijastaa myös paastonajan alkuperää,  kasteeseen valmistautumista, ja  käytetään mollissointuisia melodioita ja tummasävyisiä pukuja.
Suuren paastonajan kenties paras mahdollinen jumalanpalvelus on Pyhitettyjen Lahjojen Liturgia. Koska Bysantin kirkko kielsi eukaristian  viettämisen paaston arkipäivinä, ehtoollinen tarjottiin – ja tarjotaan edelleen – uskoville iltapalveluksessa, lähinnä ehtoopalveluksessa,  keskiviikkoisin ja perjantaisin.
Ehtoollinen otetaan eukaristisesta ehtoollisesta, joka on toimitettu  edellisenä  sunnuntaina, ja siksi jumalanpalveluksen nimenä on “Ennenpyhitettyjen Lahjain Liturgia”.