Kysymykset_MikäMiksi

Miksi ortodoksissa jumalanpalveluksissa toistetaan niin usein “Herra armahda” -rukousta?

K: Miksi ortodoksissa jumalanpalveluksissa toistetaan niin usein “Herra armahda” -rukousta?

V: Tämä kertosäe “Herra, armahda” toistuu useimmiten ortodoksisten jumalanpalvelusten aikana. Sitä lauletaan jokaisen anomuksen jälkeen monissa rukoussarjoissa, jotka ovat tyypillisiä tärkeimmille ortodoksisille jumalanpalveluksille ja sunnuntain liturgioille, ja myös lukijat tai kanttorit toistavat sitä usein Psalttarista otettujen jaksojen välillä esim. hetkiä toimitettaessa.
“Herra armahda” muistuttaa ortodokseja jatkuvasti heidän riippuvuudestaan Jumalan armosta, hänen ihmisystävällisyydestään, ja omasta kelvottomuudestaan vanhurskaan tuomarin edessä.
Siksi tämä lyhyt rukous on ortodoksisen teologian ja hengellisyyden tiivistelmä. Sen usein tapahtuva toistaminen muistuttaa Lk. 18:ssa esiintyvän publikaanin rukousta sekä “Jeesuksen rukouksen” kurinalaisuudesta ortodoksisessa asketismissa .