Kysymykset_Usko

Mikä on “filioque”-oppi ja mitä tuo sana tarkoittaa?

K: Mikä on “filioque”-oppi ja mitä tuo sana tarkoittaa?

 

V: Tämä latinankielinen ilmaisu tarkoittaa “ja (Pojasta)” ja viittaa
myöhäislänsimaiseen latinankieliseen lisäykseen nikealais- konstantinopolilaisen uskontunnustuksen kolmanteen osaan, erityisesti Pyhän Hengen lähtemistä koskevaan lausekkeeseen . Lause lisättiin Espanjan kirkon Toledon kirkolliskokouksessa vuonna 589 uskontunnustuksen tekstiin, ja sitten kaksi vuosisataa myöhemmin se päätyi Kaarle Suuren keisarilliseen Aachenin kappeliin ja sieltä Roomaan 11. vuosisadan alussa. Ortodoksinen kirkko ei ole koskaan hyväksynyt filioque- lisäystä – eikä käsitystä paavin johtoasemasta – jotka ovat edelleen tärkein yksittäinen teologinen kysymys, joka jakaa läntistä ja itäistä kirkkoa.