Kysymykset_Traditio

Mitä pyhiä muistoja muistellaan jumalanpalveluksissa eri viikonpäivinä?

K: Mitä pyhiä muistoja muistellaan jumalanpalveluksissa eri viikonpäivinä?

V: Jokaiselle viikonpäivälle omistetaan erityinen pyhä muisto: Sunnuntaipäivä on pyhitetty Jeesuksen Kristuksen ylösnousemisen muistolle. Maanantaina ylistetään ruumiittomia voimia (enkeleitä), sillä heillä Jumalan Äidin jälkeen, jota ylistetään joka päivä, on ensimmäinen sija pyhäin joukossa. Tiistaina ylistetään profeettoja, vanhempia työntekijöitä Herran viinitarhassa, ja Herran edelläkävijää Johannesta. Keskiviikkona muistellaan Jeesuksen Kristuksen kavaltamista Juudaan toimesta. Torstaina ylistetään pyhiä apostoleita ja pyhää Lykian Myrran piispaa Nikolaosta (4: nnellä vuosisadalla). Perjantaina muistellaan Jeesuksen Kristuksen kärsimyksiä ja kuolemaa. Lauantaina ylistetään kaikkia pyhiä, erityisesti Jumalan Äitiä ja marttyyreja; rukouksessa muistellaan myös uskossa ja synninkatumuksessa nukkuneita vainajia.

Keskiviikkona ja perjantaina aina apostolien ajoilta saakka paastotaan Kristuksen kärsimyksien muistoksi. Jumalanpalveluksessa näinä päivinä ensimmäiset kristityt rukoillessaan polvistuivat, silloin kuin juhlapäivien jumalanpalveluksessa rukoilivat seisoalla