Kysymykset_Usko

Saako synnintunnustuksessa unohtamansa synnin anteeksi papin synninpäästön kautta?

K: Jos unohdamme vahingossa tunnustaa synnin hengelliselle isällemme rippitunnustuksessa, saammeko silti synnin anteeksi papin antaman synninpäästön kautta?

V:Kirkkomme on aina kannustanut uskoviaan tunnustamaan kaikki synnit. Jos tiedätte tehneenne jonkin synnin, minkä tahansa tietyn synnin, älkää salailko sitä vaan tunnustakaa se ennen kuin tulette pyhään eukaristiaan. Pyhä Paavali kirjoitti: “Koetelkoon siis ihminen itseänsä, ja niin syököön tätä leipää ja juokoon tästä maljasta;” (1. Kor. 11:28) ja “ Mutta jos me tutkisimme itseämme, ei meitä tuomittaisi” (1. Kor. 11:31).

Lisäksi Jumala on armossaan antanut katumuksen sakramentin, joka vapauttaa meidät synnistä ja siitä, mitä yleisesti kutsutaan kieltämiseksi. On paljon tehokkaampaa tunnustaa kaikki ääneen Jumalalle papin edessä ja hyötyä hänen ohjauksestaan ja avustaan.

Rippiä tulisi myös harkita ennen kuin siihen ryhdytään. Tämä on sakramentti, johon ei pidä suhtautua kevyesti; mutta jos unohdamme epähuomiossa jonkin synnin, tämä synti annetaan anteeksi, ja jos se muistetaan myöhemmin, se on tunnustettava.

Kun kerromme Jumalalle aivan kaiken ja nimeämme kaikki syntimme ja epäonnistumisemme, päätämme entistä kiihkeämmin “mennä äläkä enää syntiä tee” (Joh. 8:11).