Kysymykset_Usko

Oliko opetuslasten jalkojen pesu heidän kasteensa?

Jotkut sanovat, että kun Jeesus pesi opetuslasten jalat, se oli heidän kasteensa?

Opetuslapsilla oli monia tilaisuuksia saada kaste Herran tai Johanneksen toimesta. Kun Kristus, Mestari, kastettiin Jordanissa, hän olisi antanut myös opetuslastensa kastaa itsensä kastamalla. Ei ollut mitään erityisiä olosuhteita, jotka olisivat estäneet opetuslapsia kastautumasta kokonaan veden alle Kristuksen kolmivuotisen maanpäällisen palvelutyön aikana. Siksi opetuslasten jalkojen pesu ei ole paras tulkinta Kristuksen opetuslasten kasteesta. Pikemminkin hän antoi heille tärkeän oppitunnin kristillisestä rakkaudesta, nöyrästä palvelusta ja pappeuden velvollisuuksista. Rakkaus on keskeinen tekijä tässä tapahtumassa. Suurella nöyryydellä Kristus käänsi opetuslapsen roolin Mestariksi riisumalla kaapunsa ja vyöttäytymällä pesemään opetuslastensa jalat sen sijaan, että nämä tekisivät tämän hänen puolestaan. Näin heidän roolinsa Kristuksen pappina ja palvelijoina oli seurata hänen esimerkkiään. Hän tyhjensi itsensä kaikin tavoin. Jotkut raamatuntutkijat pohtivat, että hänen vaippansa riisuminen oli osoitus siitä, että hän antoi henkensä, ja vaipan ottaminen takaisin päälleen oli osoitus hänen ylösnousemuksestaan. Lue Johannes 13.