Kysymykset_MikäMiksi

Mitä ortodoksinen kirkko opettaa Antikristuksen persoonasta?

K: Kuulen “antikristuksesta” mediassa ja kirkossa. Historiassa on annettu “antikristuksen” titteli ihmisille, kuten Nerolle, Hitlerille ja Gorbatshoville jne. Mitä ortodoksinen kirkko opettaa Antikristuksena tunnetusta henkilöstä?

V: Isä Stanley Harakas kirjoittaa artikkelissaan Antikristuksesta:

ANTIKRISTUS on näkyvästi esillä Pyhän Johanneksen kirjoituksissa Uudessa testamentissa(1.Joh.2:18;2.Joh.7). Nimi tulee kreikan kielen sanasta “antichristos”. Se tarkoittaa jotakin tai jotakuta, joka vastustaa Kristusta. Yleisesti ottaen mitä tahansa voimaa, henkilöä, käytäntöä tai käyttäytymistä, joka on Kristuksen vastainen ja vastoin Kristusta, voidaan kutsua “antikristukseksi”.

Mutta termillä on myös vahvempi ja konkreettisempi käsitys. Pyhä Paavali esimerkiksi odottaa antikristuksen hahmon ilmestyvän juuri ennen Kristuksen lopullista paluuta ja yleistä tuomiota. [Ks. erityisesti: 2. Tess. 2:3 -10].

Ilmestyskirjan 13. luvussa antikristus esitetään “merestä nousevaksi pedoksi ” ja että monet tulevat palvomaan häntä. Tässä kuvauksessa – joka on varmasti esitetty vahvasti allegorisesti eli vertauskuvallisesti – Antikristus esitetään Jumalan vastaisena, Saatanan antamana energiana ja voiman antajana, sotilaallisissa asioissa ylivertaisena, henkilönä, joka käyttää valtaa ja vaikutusvaltaa kaikkialla maailmassa ja joka käy sotaa uskovia vastaan valloittaen monet heistä.

Saman Ilmestyskirjan 19. luvussa puhutaan “pedon” vangitsemisesta ja heittämisestä “tulikivellä palavaan tulijärveen (jae21)”.2. Tessalonikalaiskirjeessä sanotaan – “…ja sitten ilmestyy laiton, ja Herra Jeesus surmaa hänet (2:8).” Professori Andreas Theodorou Ateenan yliopiston teologisesta korkeakoulusta sanoo, että Raamattu ja traditio opettavat, että antikristuksen valtakausi kestää 3½ vuotta ennen kuin Kristus tuhoaa hänet. Miksi Jumala sallii tällaisen antikristuksen valtakauden? Professori vastaa, että antikristus tulee ensin Jumalan alustavaksi tuomioksi maailmassa vallitsevalle pahuudelle, on esimakua kaikkien niiden lopullisesta kohtalosta, jotka hylkäävät Jumalan ja vastustavat hänen tahtoaan. Toiseksi antikristuksen ilmestyminen koettelee uskovia, ja heidän kärsimyksensä ja marttyyrikuolemansa valmistavat heille tietä Jumalan iloiseen valtakuntaan. “Katso, Jumalan asunto on ihmisten luona. Hän asuu heidän luonaan, ja he ovat hänen kansansa, ja Jumala itse on heidän luonaan”.

Koska Uusi testamentti opettaa selvästi Antikristuksen tulevan Kristuksen vihollisten ruhtinaana, ortodoksinen kirkko hyväksyy tämän opetuksen. Mitä tulee maailmanloppuun, ortodoksinen kirkko katsoo, että paholainen ottaa jonkin ihmisen muodon ja aiheuttaa suurta pahaa kirkolle. Tämä edeltää Kristuksen toista tulemista.

Pyhä Johannes Damaskoslainen tiivistää kirkon näkemyksen:

Ortodoksinen kirkko käyttää sanaa “antikristus” kahdessa merkityksessä. Ensimmäinen on yleinen merkitys, jossa sanaa käytetään kuvaamaan ketä tahansa, joka opettaa valheellisesti Jeesuksesta Kristuksesta. Mutta erityisessä ja erityisessä merkityksessä häntä, joka tulee aikakauden lopussa, kutsutaan “Antikristukseksi”.

Pyhä Johannes toteaa, että paholainen tulee ihmiseksi. Hallintansa tai pikemminkin tyranniansa alussa hän omaksuu pyhimyksen roolin. Mutta kun hänestä tulee herra, hän vainoaa Jumalan kirkkoa ja näyttää kaiken pahuutensa. Kristus tuhoaa antikristuksen tulemuksessaan maailman lopussa.

Koko kirkon historian ajan on pyritty tunnistamaan Antikristus. Eri aikoina on sanottu, että Antikristus on Rooma, joku juutalainen, paha periaate, Caligula, Simon Magus, Nero, areiolainen harhaoppi, taikuri, Rooman paavi jne. On selvää, että tällaiset identifikaatiot ovat vääriä, ja jopa yritykset ennustaa antikristuksen aikaa ja hänen henkilöllisyyttään ovat ajanhukkaa. Meidän pitäisi sen sijaan keskittyä elämään pyhää elämää joka päivä!