Kysymykset_MikäMiksi

Mikä on ortodoksinen kanta sapattiin?

K: Mitä on ortodoksinen kanta sapattiin? Pitäisikö sunnuntaita pitää sapattina ja siten pidättäytyä kaikesta työstä ja kaupankäynnistä? Vai pitäisikö sitä pitää vain jumalanpalveluspäivänä?

V: Ortodoksinen kirkko pitää sunnuntaita jumalanpalveluspäivänä, koska näemme sunnuntain Herramme ylösnousemuksen päivänä. Meille jokainen sunnuntai on juhlapäivä, jolloin muistelemme Kristuksen voittoa synnistä ja kuolemasta pelastuksemme tähden. Ortodoksinen kirkko ei ole legalistinen ja vaadi kaikkia jäseniään pidättäytymään työstä. Ortodoksikristityille sunnuntain pitäisi kuitenkin olla jumalanpalveluspäivä, ei työpäivä. Edesmennyt isä Alexander Schmemann kirjoitti:”Kristus nousi kuolleista ensimmäisenä sapatin jälkeisenä päivänä. Elämä, joka loisti haudasta, oli “seitsemänen”, kuolemaan johtavan ajan väistämättömien rajoitusten ulkopuolella. Se oli siten uuden elämän ja uuden ajan alku. Se oli todella kahdeksas ja ensimmäinen päivä, ja siitä tuli kirkon päivä. Neljännen evankeliumin mukaan ylösnoussut Kristus ilmestyi opetuslapsille ensimmäisenä päivänä (Joh. 20:19) ja sitten “kahdeksan päivän kuluttua”