Kysymykset_MikäMiksi

Mikä on ero ja mikä on oikein ja mikä ei?

Lainaaminen ilman korkoa

Lainaaminen korolla (kuten lainat henkilöiltä tai pankeilta)

Panttaus (2. Moos. 22:26).

Panttilainaamot

Lainaaminen (2. Moos. 22:25): Älä ole kuin koronkiskuri!

On tärkeää sijoittaa nämä kysymykset asiayhteyteen, jotta vastaukset vastaavat merkityksen henkeä eivätkä vain kirjainta. Jumala opettaa meitä olemaan anteliaita antaessamme, huomaavaisia köyhiä kohtaan, ystävällisiä ja armollisia muita kohtaan ja vastuullisia varoillamme. Hän myös varoittaa meitä käyttämästä väärin valtaa, joka aivan liian usein liittyy rahaan.

Pankkien korkojen hankkimisen käsite ja käytäntö käy selväksi Vanhan testamentin kohdasta 2. Moos 22:25 -26. Myös Uusi testamentti havainnollistaa, miten korkojen hankkiminen pankeilta on yleisesti hyväksyttyä: tt. 18: 21- 35, 25:14- 30; Lk. 19:11 -17. Jumala ei kuitenkaan halua, että käyttäydymme kuin kylmäsydämiset pankkilaitokset, emmekä halua, että raha motivoi meitä tai että taloudellisen varallisuuden kasvattaminen ajaa meitä. On jumalallisia tapoja lainata ja on jumalallisia tapoja lainata.

Jos lainaat, sinun on myös oltava ahkera pitämään sanasi ja palauttamaan lainaamasi lupauksesi mukaisesti. Itse asiassa lainaamiseen voi joskus liittyä “velkakirja”, hieman vähemmän virallinen sopimus, mutta johon sisältyy silti odotuksia takaisinmaksusta. Jos lainaat, tee se armollisesti. Jos et tarvitse sitä, älä vaadi korkoa. Ole oikeudenmukainen ja myötätuntoinen. Jos lainanottaja ei maksa sinulle takaisin, ole armollinen ja anteeksiantava.

Panttilainaamot voivat olla hankalia, joten en yleensä suosittele, että näiden liikkeiden kanssa käydään kauppaa. Joitakin esineitä on saatettu varastaa ja myydä panttilainaamoihin. Panttilainaamon työntekijät eivät nimenomaan kysele mitään vaan tarjoavat alhaisia hintoja esineistä. Jos tavaran panttilainaamolle myynyt henkilö ei palaa sovittuun aikaan mennessä, panttilainaamolla on silloin vapaus pitää ja myydä esineet edelleen muille. Näissä kaupoissa on monia houkutuksia olla häikäilemätön.

Turvallista lainaamista, lainaamista ja anteliaalla sydämellä antamista muille, erityisesti perheelle, ystäville tai seurakuntayhteisölle, koskevat ohjeet voidaan tiivistää seuraaviin sanoihin:

“Jos sinun keskuudessasi on köyhä mies veljiesi joukossa, minkä tahansa portin sisäpuolella maassasi, jonka Herra, sinun Jumalasi, antaa sinulle, älä paaduta sydäntäsi äläkä sulje kättäsi köyhältä veljeltäsi, vaan avaa kätesi auki hänelle ja lainaa hänelle mielellään riittävästi hänen tarpeeseensa, mitä hän tarvitsee. Varokaa, ettei sydämessänne tule paha ajatus ja sanotte: “Seitsemäs vuosi, vapautusvuosi, on lähellä”, ja teidän silmänne on paha köyhää veljeänne kohtaan, ettekä anna hänelle mitään, ja hän huutaa Herraa vastaan teitä vastaan, ja siitä tulee synti teidän keskuudessanne.