Kysymykset_MikäMiksi

Mikä on Kainin merkki?

Mikä oli se merkki, joka mainitaan 1. Moos. 4:15:ssä: “Ja Herra asetti Kainiin merkin, ettei kukaan, joka löytäisi hänet, tappaisi häntä”?

Raamattu ei paljasta, mikä merkki oli. Se oli ainutlaatuinen Kainille, eikä se siirtynyt hänen jälkeläisilleen. Se oli merkki, joka erotti hänet muusta ihmiskunnasta ja ilmoitti, että hän oli se mies, jota kukaan ei saanut satuttaa, mutta jota jokainen joutui pelästyneenä varomaan, koska hän oli murhannut veljensä.’

Merkin luonteesta jotkut tutkijat arvelevat, että se voisi olla ristin merkki. Hes.9:4:ssä pellavapukuinen mies sai käskyn kulkea Jerusalemin läpi ja asettaa “merkki” niille, jotka olivat ahdistuneita ja murheellisia olemassa olevien kauhistusten vuoksi (Hes.9:4). “Merkki” oli tav, heprealaisten aakkosten viimeinen kirjain, joka oli varhaisessa heprealaisessa kirjoitusasussa ristin muotoinen (“x” tai “+”) ehkä viittaus ristiin. Juutalaisen perinteen mukaan tav oli heprean sanan tihyeh ensimmäinen kirjain, joka tarkoittaa “sinun on elettävä”.