Kysymykset_MikäMiksi

Mitä hyötyä on toistemme puolesta rukoilemisesta?

K: Miksi meitä pyydetään rukoilemaan toistemme puolesta? Kuka hyötyy siitä?

V: Rukous on hengen kieli, jolla kommunikoidaan parhaiten Jumalan kanssa. Rukoilemme toistemme puolesta koska Jumala opetti meille, kuinka tärkeää on kantaa rukouksia toistemme puolesta. Kun samarialainen nainen keskusteli Herran kanssa, hän kiisteli siitä, missä pitäisi palvoa. Koska palvonta on rukouksen kohde, Kristus korjasi naisen ajattelun ilmoittamalla hänelle sanoen: “Jumala on Henki, ja niiden, jotka häntä palvovat, on palvottava hengessä ja totuudessa” (Joh. 4:24). Rukous on siis välttämätöntä henkensä harjoittamista, joka voi suuntautua vain Jumalaan. Ihmiset, jotka eivät koskaan löydä elämässään tyytyväisyyttä, voivat selittää tämän epäonnistumisen sillä, että heidän elämässään vallitsee tyhjiö, joka johtuu siitä, etteivät he ole käyttäneet luontaista tarvettaan rukoilla, löytää Jumala ja kehittää todellista suhdetta Häneen. Pyhän Augustinuksen mietiskely onnellisuuden halusta kohdistuu Jumalan etsimiseen. “Miten sitten minun pitäisi etsiä sinua, Herra?” Kun etsin sinua, Jumalani, etsin onnellista elämää. Anna minun etsiä sinua, jotta sieluni eläisi, sillä ruumiini ammentaa elämänsä sielustani, niin myös sieluni ammentaa elämänsä sinusta.”

Näin ollen olisi itsekkäämpää, jos me, jotka tunnemme Jumalan ja joilla on suhde häneen, pitäisimme tämän suhteen vain itsellämme emmekä jakaisi rukouksiamme muiden puolesta hänen kanssaan, jotta myös muut voisivat oppia tuntemaan hänet ja saada iankaikkisen elämän. Kristus on se, joka opetti meitä rukoilemaan toistemme puolesta tätä tarkoitusta varten: “En minä rukoile ainoastaan näiden puolesta, vaan myös niiden puolesta, jotka uskovat minuun heidän sanansa kautta, että he kaikki olisivat yhtä, niin kuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa että hekin olisivat yhtä meissä, jotta maailma uskoisi, että sinä olet minut lähettänyt” (Joh. 17:20,21).