Isien opetuksia

Pyhä Efraim Syyrialainen: Saarna syntisestä naisesta

Christian  Classics Ethereal Library, Wheaton College.

http://gbgm-umc.org/umw/bible/ewoman.stm

 

Suom. Raimo Sissonen

 

1.Kuule ja lohduttaudu,rakkaani, kuinka armollinen on Jumala. Syntiselle naiselle Hän antoi anteeksi hänen rikkomuksensa;, niin,Hän puolusti häntä,kun hän oli vaivattu. Savella hän avasi sokean silmät, niin että silmämunat näkivät näkivät valon.(Joh.9:6) .Hän paransi halvaantuneen, joka nousi ja käveli ja kantoi vuoteensa.(Matt.9:2). Ja meille Hän on antanut helmensä, Hänen pyhän Ruumiinsa ja Vernsä.. Hän toi lääkkeensä salaisesti ja Hän parantaa niillä avoimesti. Ja Hän vaelteli ympäri Juudean maata kuin lääkäri kantaen lääkkeitään. Simeon kutsui Hänet juhlaan, syömään leipää talossaan.(Lk.7:36) Syntinen nainen iloitsi kuullessaan Hänen istuvan juhlimassa Simeonin talossa, hänen ajatuksensa kerääntyivät yhteen kuin meri, ja kuin laineet aaltoili hänen rakkautensa. Hän katseli Rakkauden Merta, kuinka se oli pakottanut itsensä yhteen paikkaan ja hän teki ratkaisun mennä ja heittää koko pahuutensa sen laineille.

 

2.Hän pidätteli sydäntään, koska se oli rikkonut,kärsimyksen ketjuin ja kyynelin, ja hän alkoi itkeä:”Mitä minua hyödyttää tämä haureus? Mitä hyödyttää tämä riettaus? Olen tahrannut viattomia häpeilemättä, olenturmellut orpoja, ja pelkäämättä olen ryöstänyt tavarain kauppiaita, eikä saaliinhimoisuuttani tyydytetty. Olen ollut kuin jousi sodassa ja tappanut hyvät ja pahat..Olen ollut kuin myrsky merellä ja hukuttanut monet laivat. Miksi en saanut itselleni yhtä miestä, joka olisi saattanut korjata riettauteni? Sillä yksi mies Jumalasta, mutta monet ovat Saatanasta”

 

3.Hän sanoi sisäisesti nämä sanat, sitten hän alkoi toimia ulkoisesti.Hän pesi silmänsä ja niistä värijauheen, joka sokaisi sen nähneet. Ja kyyneleet ryöppysivät hänen silmistään yli tuon kuolettavan silmämaalin (=stibium = antimoni). Hän väänsi auki ja heitti pois nuoruutensa viettelevät rannerankaansa.Hän riisui ja heitti pois yltään huoruutensa hienopellavaisen tunikan ,ja päätti mennä ja verhoutua tunikaan, sovinnon vaatteisiin. Hän riisui ja heitti pois jaloistaan riettauden koristamat sandaalit ja suuntasi askelensa kulkemaan taivaallisen Kotkan polkuja. Hän otti kullan kämmenelleen ja kannatteli sitä kohti taivaan kasvoja ja alkoi salaisesti itkeä Hänelle, joka kuulee avoimesti:”Herra, tällä, jonka olen hankkinut vääryydellä, haluan ostaa itselleni lunastuksen. Tällä,joka on koottu orvoilta, haluan voittaa orpojen Herran”.

 

4.Nämä asiat hän sanoi salaisesti, sitten hän alkoi toimia avoimesti. Hän otti kullan kämmenelleen ja kantoi alabasteri rasian käsissään. Sitten hän nopeasti meni suruissaan havuvesikauppiaalle. Häjuvesikauppias näki hänet ja ihmetteli ja alkoi kuulustela häntä, ja niin hän ensisanoikseen sanoi portolle:” Eikä sinulle riitä, portto,että olet turmellut koko kaupunkimme? Mitä tämä muoti jota osoitat tänään rakastajillesi tarkoittaa – että olet riisunut pois yltäsi huikentelevaisuutesi ja pukeutunut nöyryyteen? Aikaisemmin kun tulit luokseni, ulkomuotosi oli erilainen kuin tänään. Olit kunnollisesti vaatetettu, ja toit vähän kultaa, ja pyysit kallisarvoista voidetta tehdäksesi riettautesi miellyttävksi. Mutta, katso, tänään vaatetuksesi on kohtuullinen ja olet tuonut paljon kultaa. En ymmärrä muutostasi, miksi tämä muotisi muutos? Et myöskään pukeudu taitavuutesi mukaiseen asuun, tai osta voiteita pukeutumisesi mukaan. Sillä tästä voiteesta ei tule eikä se ole sopiva tähän asuun. Voiko olla niin, että kauppias on tavannut sinut, ja antanut suuren varallisuuden, ja sinä olet ymmärtänyt ,että hän ei rakasta riettautesi muotia? Niinpä olet ruusunut pois riettautesi ja pukeutunut nöyryyteen, jotta eri muodeilla voisit saalistaa paljon varallisuutta. Mutta jos hän rakastaa muotia siksi, että että hän on yksinkertainen totuudessa oleva mies, niin voi häntä! Mihin hän onkaan langennut? Kuiluun joka on nielaisuut hänen kauppatavaransa. Mutta annan sinulle neuvon, kun mies halajaa sinun hyvinvointiasi, että lähetät pois monet rakastajasi,jotka ovat sinua auttaneetyhjällä nuoruudestasi asti, ja siksi etsi itsellesi puoliso joka saattaa korjata riettautesi.”

 

5.Näitä asioita hajuvesikauppias puhui viisaudella portolle. Syntinen nainen vastasi ja sanoi hänelle, hajuvesikauppiaalle hänen esitelmänsä jälkeen, ” Älä estä minua, oi mies, äläkä pysäytä kuulustelullasi. Olen pyytänyt sinulta voidetta, en ilmaiseksi, vaan maksan sinulle sen arvon kitsastelematta. Ota sinä kulta, niin paljon kuin tahdot, ja anna minulle kallisarvoinen voide,; ota sinä mitä täytyy ja minä maksan mitä pitää. Ja mitä tulee siihen,mitä sanoit kauppiaasta;tänään minut tapasi eräs Mies,jolla on rikkauksia yltäkylläisesti. Hän on minut ryöstänyt ja minä olen ryöstänyt Hänet, Hän on ryöstänyt minut rikkomuksistani ja synneistäni ja minä olen ryöstänyt Häntä Hänen rikkauksistaan.. Ja se,mitä sanoit puolisosta; Olen voittanut itselleni Puolison taivaassa, yliherruus kestää ikuisesti, eikä Hänen valtakuntansa koskaa hajoa. Hän otti voiteen ja lähti eteenpäin.

 

6.Kiireellä hän kulki eteenpäin ; Saatana näki hänet ja raivosi, ja oli suuresti murheisella mielellä. Toisella hetkellä hän (Saatana) iloitsi ja taas toisella hetkellä murehti. Siitä että hän kuljetti hyväntuoksuista voidetta,Saatana iloitsi sisimmässä; mutta että  nainen oli pukeutunut halpaan asuun – tästä hänen teostaan hän oli peloissaan. Sitten hän kulki ilman halki hänen  luokseen ja seurasi häntä aivan kuin ryöväri seuraa kauppiasta. Hän kuunteli hänen huultensa valitusta ja kullakseen hänen sanojensa äänen. Hän läheltä seurasi hänen silmämuniansa huomatakseen minne hänen silmiensä loisto olisi suuntautunut; ja kun Saatana kulki, hän liikkui hänen  jaloillaan pannakseen merkille, minne hänen menonsa suuntautui. Saatana on hyvin voimakas oppimaan sanoistamme päämäärämme. Siksii Herramme on opettanut meitä, ettemme kohottaisi ääntämme rukoillessamme, ettei Paholainen kuulisi sanojamme ja tulisi lähellemme ja ettei hänestä tulisi kiistakumppanimme. Niinpä kun Saatana näki, ettei voinut muuttaa hänen mieltään, hän pukeutui ihmisen muotoon ja veti luokseen nuorisojoukon, samanlaisia kuin aikaisemmat hänen (naisen) rakastajansa, ja sitten hän näin alkoi kohdistaa sanojansa hänelle:” Kerro minulle, nainen, elämälläsi, minne jalanjälkesi vievät? Mitä tämä kiire tarkoittaa? Sillä kiirehdit enemmän kuin muina päivinä. Mitä tarkoittaa tämä sinun alistuvaisuutesi, sillä sinun sielusi on nöyrä kuin palvelijattaren? Katso, hienojen liinavaatteiden sijasta olet pukeutunut surkeisiin riepuihin; kultaisten ja hopeisten rannekorujen sijasta sinulla ei ole edes sormuksia sormissasi; hyvänlaisten sandaalien sijasta jaloissasi ei ole edes puhkikuluneita kenkiä jaloissasi. Ilmaise minulle keikki tekemisesi, sillä en ymmärrä muutostasi. Onko niin että joku rakastajistasi on kuollut ja olet menossa häntä hautaamaan? Me menemme kanssasi hautajaisiin, ja kanssasi ottamaan osaa  suruun.”

 

7. Syntinen nainen vastasi ja sanoi hänelle, Saatanalle hänen puheensa jälkeen:”Hyvin sanoit että menen hautaamaan kuollutta, erästä joka on minulle kuollut. Ajatusteni synti kuoli ja menen hautaamaan sitä.” Saatana vastasi ja sanoi hänelle,syntiselle naiselle hänen sanojensa jälkeen:”Mene, nainen, kerron sinulle, että olen ensimmäinen rakastajistasi. En ole niinkuin sinä ja panen käteni päällesi. Annan sinulle kultaa vielä enemmän kuin aikaisemmin.”

 

8. Syntinen nainen vastasi ja sanoi hänelle, juuri Saatanalle hänen esitelmänsä jälkeen: ”Olen väsynyt sinuun, mies, etkä ole enää rakastajani. Olen saanut itselleni taivaassa puolison , joka on Jumala, joka on kaikkialla, ja Hänen herruutensa pysyy iankaikkisesti eikä Hänen valtakuntansa hajoa.Sillä,katso, läsnäollessasi sanon, sanon sen uudelleen enkä valehtele. Olin Saatanan palvelijatar lapsuudestani tähän paivään asti. Olin siltana ja hän polki minua, ja tuhosin tuhansittain ihmisiä. Silmämaali sokeutti silmäni ja (olin) sokeana monien sokeaksi tekemieni joukossa. Minusta tuli näkökyvytön enkä tiennyt että on olemassa Eräs, joka antaa valon näöttömälle. Katso, menen saamaan valon silmiini ja tuon valon kautta antamaan valon monille. Olin lujasti sidoksissa enkä tiennyt ,että on olemassa Eräs,joka kukistaa epäjumalat.Katso, menen tuhotakseni epäjumalani, ja niin tuhotakseni monien hullutukset. Olin haavoitettu, enkä tiennyt, että on olemassa Eräs, joka sitoo haavat, ja katso, menen sidotuttamaan haavani. Nämä asiat portto puhui Saatanalle viisaudessaan, ja hän voihki ja murehti ja itki; ja hän huusi ääneen näin puhuen: -”Sinä olet voittanut minut,nainen, enkä tiedä,mitä tekisin.”

 

9.Niin pian kuin Saatana huomasi, ettei hän voisi muuttaa hänen mieltään, hän alkoi itkeä itsekseen ja niinpä kävi niin, että hän puhui: ”Vastedes on kerskailuni mennyttä, ja kaikkien päivieni ylpeys. Kuinka voin asettää hänelle (naiselle) paulaa, hänelle,joka nousee korkeuksiin? Kuinka ammun nuolia häneen, häneen,jonka muuri on murtumaton? Siksi menen Jeesuksen luo; katso,  nainen on menemäisillään Hänen luokseen ja sanon Hänelle näin: ”Tämä nainen on portto”. Mahdollisesti Hän saattaa kieltäytyä eikä ota häntä vastaan. Ja sanon Hänelle näin: ”Tämä läsnäoloosi tuleva nainen on portto. Huoruudellaan hän on johtanut vangiksi miehiä ,nuoruudestaan saakka hän on saastuttanut. Mutta Sinä, oi Herra, olet vanhurskas, kakki ihmiset tungeksivat nähdäkseen Sinut. Ja jos ihmiskunta näkee, että Sinä olet puhunut porton kanssa, he kaikki pakenevat läsnäolostasi, eikä kukaan osoita Sinulle kunniaa”.

 

10. Nämä asiat Saatana puhui sisällään, eikä hän liikkunut. Sitten hän muutti ajatustensa suuntaa, ja siksi hän puhui näin:” Kuinka voin astua Jeesuksen läsnäoloon, sillä Hänelle salaiset asiat ovat ilmiselviä? Hän tuntee minut, kuka minä olen, ettei tarkoitukseni ole hyvin toimiminen. Jos Hän sattumalta nuhtelee minua ankarasti, joudun tuhoon, ja kaikki juoneni menevät hukkaan. Menenpä Simonin taloon, sillä salaisia asioita ei ole ilmoitettu hänelle. Ja hänen sydämeensä minä sen panen; mahdollisesti hän tarttuu siihen koukkuun. Ja näin minä sanon hänelle: Kerro minulle elämäsi kautta , Simon; tämä mies, joka vierailee luonasi talossasi, onko hän vanhurskas ja väärintekijöiden ystävä? Olen varakas mies, ja mies jolla on omaisuutta, ja toivon sinun mielelläsi kutsuvan hänet sisään, jotta hän siunaisi omaisuuteni”

 

11. Simon vastasi ja näin hän sanoi Paholaiselle hänen sanojensa jälkeen:”Siitä päivästä, jolloin näin Hänet, en ole huomannut hänessä riettautta, vaan pikemminkin hiljaisuutta ja rauhaa, nöyryyttä ja säädyllisyyttä. Pahoinvoivat Hän parantaa palkatta, sairaat Hän parantaa ilmaiseksi. Hän lähestyy ja seisoo haudan äärellä ja kutsuu, ja kuolleet nousevat ylös. Jairus (Mark.5:22) pyysi Häntä herättämään tyttärensä elämään, luottaen, että Hän voisi herättää hänet elämään. Ja kulkiessaan hänen kanssaan tiellä Hän paransi sairaan naisen, joka kosketti Hänen vaatteidensa lievettä ja varasti Häneltä parantumisen, ja hänen tuskansa ,joka oli kova ja katkera heti lähti hänestä.. Hän (Jeesus) meni erämaahan ja näki nälkäiset (Matt.14:15) , jotka olivat heikkoina nälänhädästä. Hän asetti heidät istumaan ruohikkoon, ja ruokki heitä armossaan. Aluksessa Hän nukkui (Matt.14:24) koska halusi, ja meri kuohui opetuslapsia vastaan. Hän nousi ja nuhteli aaltoja, ja oli aivan tyyntä. Lohdutonta leskeä (Lk.7:11) ,joka saattoi ainoata poikaansa tiellä haudalle, Hän lohdutti. Hän antoi hänet (pojan) hänelle ja ilahdutti hänen (äiti) sydämensä. Erään miehen, joka oli mykkä ja sokea (Matt.12:22) Hän paransi äänellään. Pitaaliset Hän paransi sanallaan; halvaantuneiden jäsenet Hän vahvisti voimallaan. Sokean miehen silmät (Joh.9:1), ahdistetun ja uupuneen, Hän avasi ja hän näki valon. Ja kahdelta muulta, jotka rukoilivat Häntä hartaasti (Matt.20:30), Hän heti avasi heidän silmänsä. Mitä minuun tulee, näin olen kuullut kaukaa tulleen miehen maineesta; ja kutsuin Hänet siunaamaan omaisuuteni, ja siunaamaan kaikki laumani ja paimeneni.”

 

12.Saatana vastasi ja sanoi hänelle, Simonille, hänen sanojensa jälkeen: ”Älä ylistä miestä hänen alkuaikojensa perusteella, ennen kuin tiedät hänen loppunsa; tähän asti mies on raitis eikä hänen sielunsa hae mielihyvää viinistä. Jos hän jatkaa talostasi matkaa edelleen , eikä keskustele porton kanssa, silloin hän on vanhurskas mies eikä niiden ystäv, jotka pahaa tekevät.” Sellaisia asioita Saatana puhui juonikkuudessaan Simonille. Sitten hän lähestyi ja seisoi syrjemmässä, mitä tulisi tapahtumaan.

 

13. Syntinen nainen syntientäyttämänä seisoi ripustautuen oveen. Hän risti käsivartensa rukoukseen ja näin hän puhui hartaasti rukoillen:” Siunattu Poika, joka olet laskeutunut maan päälle ihmistä pelastamaan, älä sulje oveasi kasvojeni edessä, sillä Sinä olet kutsunut minua ja ,katso, minä tulen. Tiedän ettet Sinä ole hyljännyt minua; avaa minulle armosi ovi, oi Herra, jotta voisin tulla sisään, ja löytää Sinussa turvapaikka Paholaiselta ja hänen sotajoukoiltaan! Olin varpunen ja haukka jahtasi minua, ja minä pakenin ja sain turvapaikan Sinun pesässäsi. Olin hieho, ja ies vaivasi minua, ja käännyin vaelluksessani takasin luoksesi. Laske hartioitteni päälle Sinun ikeesi paino, jotta voisin ottaa sen ylleni ja tehdä työtä Sinun nautaeläimenäsi”. Näin puhui portto ovella kovasti itkien. Talon isäntä katsoi häneen ja näki hänet, ja hänen kasvojensa muoto muuttui, ja hän alkoi näin kohdistaa hänelle, (juuri) portolle, sanojansa, aivan alkusanoikseen:”Painu pois, siksi, että mies,joka oleskelee luonani, on vanhurskas mies, ja hänen seuralaisensa ovat moitteettomia. Ei sinulle ,portto, riitä, että olet turmellut koko kaupungin? Olet turmellut siveät häpeämättä; olet ryövännyt orpoja, etkä ole punastellut, ja olet rosvonnut kauppiaiden tavarat kasvojesi ilmeenkään värähtämättä. Hänen varaltaan sydämesi (ja sielusi) toimii (saadakseen)..Mutta hänestä sinun verkkosi ei pilaannu. Sillä tämä mies on todellakin vanhurskas, ja hänen seuralaisensa ovat moitteettomia.”

 

14. Syntinen nainen vastasi jasanoi hänelle,juuri Simonille,kun hän oli lopettanut:” Sinä varmasti olet ovenvartija, sinä, joka tiedät salaiset asiat! Teen ehdotuksen asiasta juhlaan nähden, ja sinä pääset vapaaksi syytteistä. Ja jos siellä on joku, joka haluaa minun tulevan sisään, hän pyytää minua ja minä tulen sisään”. Simon juoksi ja sulki oven ja lähestyi ja seisahtui sivummalle. Ja hän viivytteli pitkän aikaa eikä esittänyt asiaa juhlaan suhteen. Mutta Hän, joka tietää sen, mikä on salaista, viittasi Simonille merkin ja sanoi hänelle:”Tulehan tänne ,Simon, pyydän sinua; seisooko kukaan ovella? Kuika hän liennekään, avaa hänlle,jotta hän voi tulla sisään, anna hänelle, mitä hän tarvitsee ja sitten päästä hänet menemään. Jos hän on nälkäinen ja isoaa leipää, katso,talossasi on elämän pöytä; jos hän on janoinen ja janoaa vettä,katso, siunattu lähde on on asunnossasi. Ja jos hän sairas ja pyytää parannusta,katso, suuri Lääkäri on talossasi. Salli syntisten katsoa minuun, sillä heidän tähtensä olen nöyryyttänyt itseni. En nouse taivaaseen, asumukseeen,josta tulin alas, ennenkuin kannan takaisin lampaan, joka on harhaillut kauas isänsä talosta, ja nostan sen hartioilleni ja kannan sen ylös taivaaseen.” Simon vastasi ja näin hän sanoi Jeesukselle, kun Hän oli puhunut:”Herrani, tämä ovella seisova nainen on portto: hän on haureellinen eikä vapaasyntyinen, saatunut lapsuudestaan saakka. Ja Sinä, Herrani, olet vanhurskas mies, ja kakki ovat innokkaita näkemään Sinut; ja jos ihmiset näkevät Sinun olevan puheissa porton kanssa, kaikki ihmiset karkaavat sivultasi, eikä kukaan osoita Sinulle kunniaa”. Jeesus vastasi ja näin Hän sanoi Simonille,kun hän lopettanut puhumisensa:”Olkoonpa hän kukatahansa, avaa hänelle,jotta hän pääsee sisälle, ja sinä olet oleva vapaa syytöksistä; ja vaikka hänen rikkomuksensa ovat monet, nuhtelematta minä pyydän sinua ottamaan hänet vastaan.

 

 15.Simon lähestyi ja avasi oven ja alkoi puhua näin:”Tule, astu sisään, toteuta se, mitä halusit, hänelle, joka on juuri kuin sinä”. Syntinen nainen , täynnä syntiä, kulki eteenpäin ja seisahtui Hänen jalkojensa juureen, ja risti käsivartensa rukoukseen ja puhui näillä sanoilla:” Silmäni ovat tulleet vesikanaviksi,jotka eivät lakkaa (kastelemasta) ketoja, ja tänään ne pesevät Hänen jalkansa, joka kulkee syntisten kanssa. Nämä hiukset, runsaskiharaiset lapsuudestani aina tähän päivään asti,älkööt ne murehduttako Sinua,jotta ne pyyhkisivät tämän pyhän ruumiin. Tätä suuta ,joka suuteli riettautta, älä kiellä suutelemasta ruumista, joka antaa anteeksi synnit ja rikkomukset”. Nämä asiat portto puhui Jeesukselle kovasti itkien. Ja Simon seisoi loitompana katsoakseen, mitä voisi tehdän hänelle ( naiselle). Mutta Hän, joka tuntee salaiset asiat, viittasi Simonin luokseen ja sanoi hänelle:”Katso, haluan kertoa sinulle, Simon, mitkä porttoa koskevat mietteesi ovat. Mielessäsi sinä kuvittelet ja sielussasi sanoit: Olen sanonut tätä miestä vanhurskaaksi, mutta, katso, portto suutelee Häntä. Olen kutsunut Hänet siunaamaan omaisuuttani, ja katso, portto syleilee Häntä. Oi, Simon, oli kaksi velallista, joilla oli sama saamamies, toinen oli hänelle velkaa viisisataa penceä ja toinen viisikymmentä. Ja kun saamamies näki, että kummallakaan näistä kahdesta ei ollut mitään, saamamies antoi anteeksi heille molemmille heidän velkansa. Kumman heistä pitäisi esittää suuremmat kiitokset? Hänenkö, jolle annettiin anteeksi viisisataa, vai hänen, joka sai anteeksi viisikymmentä? Simon vastasi ja sanoi näin Jeesukselle, kun hän oli puhunut:”Hänen,joka sai anteeksi viisisataa pitäisi esittää suuremmat kiitokset”. Jeesus vastasi ja sanoi näin:” ”Sinä olet se, joka on velkaa viisisataa, ja tämä nainen on velkaa viisikymmentä. Katso, tulin taloosi,Simon, etkä tuonut vettä jalkojani pesemistä varten; ja tämä nainen, josta sanot,että hän on ollut portto, lapsuudestaan saakka saastainen, on pessyt jalkani kyynelillään, ja hiuksillaan hän onne kuivannut. Pitäiskö minun lähettää hänet pois saamatta anteeksi? Totisesti, totisesti, minä sanon sinulle, kirjoitan hänen nimensä evankeliumiiin. Nainen, mene, sinun syntisi ovat sinulle anteeksiannetut ja rikkomuksesi peitetyt, tästedes ja maailman loppuun asti. Tehköön Herra meidät arvollisiksi kuulemaan tämä Hänen sanansa:” Tulkaa, te minun Isäni siunatut, perimään valtakunta, joka on ollut valmistettu kaikille, jotka tekevät minun tahtoni, ja ottavat vaarin minun käskyistäni”. Hänelle olkoon kunnia; meille olkoon armo, kaikkina aikoina. Amen! Amen!