Isien opetuksia

Dimitri Rostovilainen: Paastosta ja pidättyvyydestä

1. Jos tahdot saada oikean viisauden ja voittaa helposti kaikki himosi, niin noudata aina paastoa ja pidättyväisyyttä äläkä antaudu himojesi valtaan, ettet kuluttaisi koko elämääsi levottomana järjettömissä pimeydentöissä ja saisi siitä palkkaasi, jääden taivaallista palkintoa vaille.

2. Varo kaikin mahdollisin keinoin ylensyömistä ja -juomista, sillä ne ovat kaiken synnin alku ja juuri, ne johdattavat siveettömyyteen ja saastaisuuteen ja valmistavat iankaikkista vaivaa. Pidättymättömyys synnyttää kaikkea pahaa. Pidättymättömyytensä tähden esi-isämme Aadam kadotti valitettavasti paratiisin ja sai kuoleman tuomion. Ylensyöminen ja -juominen rasittavat sielua, pimentävät järkeä ja herättävät himoja, aiheuttavat ainaista eripuraisuutta, lähentävät pahaan henkeen ja loitontavat jumalallisesta rakkaudesta.

3. Ylensyöminen ja juominen eivät vahingoita ainoastaan sielua, vaan aikaansaavat myös ruumiillista sairautta. Pidättyväisyys ja raittius taas ovat hyödyksi sielulle, terveydeksi ruumiille ja iloksi elämälle. Ylensyöminen ja -juominen riistää sekä iankaikkisen että ajallise,n elämän, hukuttaen samalla sekä sielun että ruumiin ja tehden ihmisen yleensä sekä Jumalalle että lähimmäisille kelpaamattomaksi. Jos ihminen kiintyy liiaksi ajallisiin nautintoihin, tuottaa se hänelle iankaikkisen vaivan. Pidättyväinen ja raitis elämä on maallinen paratiisi, aistillinen ja synnillinen taas maallinen helvetti ja tavaton sielun nääntyminen.

4. Jos tahdot vapaasti saavuttaa iankaikkisen elämän, niin voita ajalliset nautinnot ja hallitse niitä, etteivät ne voittaisi ja hallitsisi sinua. Herra sanoi: »Sen, joka voittaa, minä annan syödä elämän puusta, joka on keskellä paratiisia» (Ilm. 2: 7). Vielä Hän sanoi: “Älkää tehkö työtä sitä ruokaa varten, joka katoaa, vaan sitä ruokaa varten, joka pysyy iankaikkiseen elämään, sillä liha ei hyödytä mitään» (Joh. 6: 27). Sen tähden älä liiaksi pidä lohdutuksenasi sitä, mikä on lyhytaikaista ja ajallista, vaan etsi todellista lohdutusta Jumalassa, sillä se lohdutus tulee sinulle olemaan ikuinen.

5. Varo joka asiassa sekä liioittelua että väheksymistä. Säilytä kaikessa oikea ja järkevä vakaumus. Jos tahdot saada sielunrauhan, noudata aina kaikessa pidättyväisyyttä, sillä pidättymättömyys ei voi koskaan tuottaa rauhaa ja lepoa. Tiedä, että jos mitä maukkaimpaankin ruokaan olisi sekoitettu myrkkyä, et sinä sitä söisi, etpä tahtoisi koskeakaan siihen, ellet haluaisi kuolla.

6. Karta liiallista vatsan täyttämistä, ettet joutuisi himojen valtaan. Kestä lihallisten nautintojen nälkä ja jano,vapaudu sielua painavasta taakasta, niin sinut ravitaan jumalallisella armolla. Sillä se, joka ei kärsi pientä nälkää, saa kärsiä suurta himojen aiheuttamaa hätää ja tuskaa. Jos sinä pidät ruumiillista nautintoa mitättömänä, ruumiillisten halujen tyydyttämistä raskaana, ajallista lohdutusta sieluntuskana, niin et enää anna niiden viekoitella itseäsi. Sillä katoava nautinto ei ole nautintoa, vaan sieluntuskaa, ruumiillisten halujen tyydyttäminen ei ole tyydytystä, vaan ärsytystä ja vaivaa, ajallinen lohdutus ei ole lohdutusta vaan surua ja murhetta. Tästä kaikesta on taivaan valtakunta kaukana, sillä apostoli sanoo : »Ei taivaan valtakunta ole syömistä ja juomista, vaan vanhurskautta ja rauhaa ja iloa Pyhässä Hengessä» (Room. 14: 17).

7. Älä kiinnitä sydäntäsi maallisiin nautintoihin, sillä ne ovat ajallisia ja katoavaisia. Älä etsi lohdutusta maallisesta juomasta ja ruoasta, vaan taivaallisista hyvyyksistä, jotka ovat Jumalassa. Jos sinä nauttisitkin runsaasti kaikenlaista ruokaa ja juomaa, niin älä kiinny niihin sydämelläsi, koska ne ovat katoavaisia, sillä kaikki maallinen on ajallista; vain taivaallinen on iankaikkista.

8. Jos ajattelet elämäsi kulkua aina nuoruudestasi asti ja muistelet, kuinka paljon olet pitkin ikääsi syönyt ja juonut, niin sinusta tuntuu siltä, kuin et kertaakaan olisi syönyt ja juonut kylliksesi. Kaikki on hävitetty, ikäänkuin sitä ei olisi ollutkaan, ja nyt siitä ei ole mitään hyötyä eikä edes muistoakaan. Samoin on nyt sinunkin laita. Jos nautit kylliksesi kaikenlaisia ruokia ja juomia, et saa mitään muuta kuin vahinkoa, ja joka kerran kun tyydytät nautinnonhalusi, tulee sielusi raskaaksi, ja himot heräävät uudestaan. Sen tähden älä täällä etsi niistä itsellesi hyvitystä, vaan pane toivosi taivaalliseen palkintoon.

9. Luovu ajallisista, ruumiillisista nautinnoista, silloin saat iankaikkisen nautinnon ja säilytät iankaikkisen elämän. Ruumiillisten nautintojen tyydyttäminen on ainoastaan sielun rasittamista ja suurta omantunnon vaivaa. Se ei ole lohdutusta, vaan surua, ei nautintoa, vaan myöhemmin seuraavaa vaivaa. Lohdutus, jota heti seuraa suru ja murhe, on turha.

10. Ne, jotka ovat antautuneet ylensyömiseen ja -juomiseen, eivät ole tehneet maan päällä mitään hyvää ja muistonsa säilyttämisen arvoista, vaan päinvastoin ajallisen elämän hurmaamina he ovat tulleet ansiottomiksi saamaan iankaikkisen elämän ja häivyttäneet muistonsa hyvien ihmisten mielestä. Jos siis syöt, niin älä himoitse, jos juot, niin älä kiinnitä siihen sydäntäsi, sillä et täällä saavuta täydellisyyttäsi. Tämä kaikki katoaa ja muuttuu.

Teoksesta: Dimitri Rostovilainen: Hengellisen elämän aakkoset. Valamon luostarin julkaisuja 1938. Luku 6, ss. 32 – 35