Isien opetuksia

Anteeksiannosta

Teognostos

Kun olet saanut Jumalalta rikkomuksesi anteeksi, ylistä Häntä, sillä Hän on pitkämielinen eikä muista pahaa. Varo tarkoin ettet tieten tahtoen lankeaisi uusiin hairahduksiin. Saat kyllä nekin anteeksi joka päivä aina lähtöhetkeesi saakka, mutta osoitat suurta kiittämättömyyttä, jos tietoisesti ja vapaaehtoisesti teet syntiä. Saat lukuisat syntisi anteeksi, kun vain toivon kivellä karkotat epätoivon koiran sekä hellittämättä ja rohkeasti anot anteeksiantoa. Niin sinäkin kiitollisuuden velkasi tuntien tulevassa ajassa »rakastat paljon» (kts. Lk. 7:47) sääliväistä ja hyvyydessään täydellistä Herraasi. (Pyhittäjä Teognostos: Hyveiden harrastamisesta… II / 290. 63)

 

Markus Askeetti

Vääryyksien anteeksiantaminen on vilpittömän rakkauden merkki, sillä niin on Herrakin maailmaa rakastanut.

Ilman todellista tietoa ei voi antaa sydämessään anteeksi toisen rikkomuksia. Todellinen tieto näet paljastaa itse kullekin, että mikä häntä kohtaakin, se on hänelle ansionsa mukaan. (Pyhittäjä Markus Askeetti: Niille, jotka arvelevat… I / 187. 48 – 49)

 

Simeon Uusteologi

Kuinka suureen rakkauteen, kiitollisuuteen ja nöyryyteen sinua velvoittaakaan, jos olet saanut kaikki syntisi anteeksi joko synnintunnustuksessa tai silloin kun sinut puettiin enkelielämän pyhään asuun. Lukemattomat rangaistukset jotka olisit ansainnut. on pyyhitty pois ja lisäksi olet tullut otolliseksi saamaan Jumalan lapseuden, kirkastetun olotilan ja taivasten valtakunnan. Pidä tämä aina mielessäsi ja mietiskele sitä. Niin pysyt valmiina ja varuillasi, ettet häpäisisi Luojaasi, joka on suonut sinulle niin suuren kunnian ja on antanut anteeksi lukemattomat hairahduksesi. Pyri kaikilla teoillasi ylistämään Herraa ja tuottamaan Hänelle kunniaa, niin että Hän puolestaan kohottaisi sinut vieläkin suurempaan kunniaan ja kutsuisi sinua todelliseksi ystäväkseen. Sillä sinulle Hän on antanut suuremman arvon kuin kaikelle muulle näkyväiselle luomakunnalle. (Pyhittäjäisämme Simeon Uusteologi: Käytännön kilvoittelusta ja… 122 – 123. 99)