Kysymykset_Usko

Onko olemassa syntejä, joita ei voi saada anteeksi?

K: Onko olemassa syntejä, joita ei voi saada anteeksi?

V: Ainoa synti, jota ei saa anteeksi, on kieltäytyminen tekemästä parannusta. Tämä pätee uskovaan, joka on kastettu ja mirhavoideltu ortodoksisessa uskossa, mutta joka kieltäytyy ottamasta varteen Pyhän Hengen johdatusta; ja siihen, joka kieltäytyy Pyhästä Hengestä. Herramme vahvistaa tämän totuuden sanoen: ” Totisesti minä sanon teille: kaikki synnit annetaan ihmisten lapsille anteeksi, pilkkaamisetkin, kuinka paljon pilkannevatkin; mutta joka pilkkaa Pyhää Henkeä, se ei saa ikinä anteeksi, vaan on vikapää iankaikkiseen syntiin.” ” (Mark. 3:28,29).

Aviorikos on anteeksiannettava synti, mutta sen muistelemiseen liittyy aina ylimääräisiä taakkoja tehtyjen laajojen vahinkojen vuoksi. “Voiko kukaan kuljettaa tulta helmassaan, puvun häneltä palamatta? Voiko kukaan kävellä hiilloksella, jalkain häneltä kärventymättä?”(Sananl.6:27,28). Opimme aviorikoksesta toipumisen surusta profeetta ja psalminkirjoittaja Daavidilta, pyhältä Maria Egyptiläiseltä, pyhältä Augustinukselta ja monilta muilta poikkeuksellisilta katuvilta pyhiltä. Aviorikos saastuttaa ruumiin, jossa Pyhä Henki asuu: ” Paetkaa haureutta. Kaikki muu synti, mitä ikinä ihminen tekee, on ruumiin ulkopuolella; mutta haureuden harjoittaja tekee syntiä omaa ruumistansa vastaan. Vai ettekö tiedä, että teidän ruumiinne on Pyhän Hengen temppeli, joka Henki teissä on ja jonka te olette saaneet Jumalalta, ja ettette ole itsenne omat? ” (1. Kor. 6:18,19).