Kysymykset_Usko

Miksi ortodoksinen kirkko uskoo Neitsyt Marian taivaaseen ottamiseen, mutta toisin kuin katolinen kirkko, hylkää tahrattoman syntymän?

K: Tietoa pyhän Neitsyt Marian tahrattomasta syntymästä sekä hänen ruumiinsa taivaaseen ottamisesta ei ole raamatullisesti dokumentoitu. Miksi ortodoksinen kirkko uskoo taivaaseen ottamiseen, mutta toisin kuin katolinen kirkko, hylkää tahrattoman syntymän?

V: Pyhän Marian ruumiin taivaaseen ottamiseen uskomme kirkkomme perinteen mukaan, mutta niin sanottu Pyhän Marian tahraton syntymä on helppo kumota Raamatun perusteella.

Usko Pyhän Jumalansynnyttäjän taivaaseenastumiseen on ikivanha, ja se juontaa juurensa apostoleihin itseensä. Alusta alkaen oli selvää, että Marian pyhäinjäännöksiä ei ollut jäänyt kunnioitettaviksi ja että Jerusalemin lähellä hänen kuolinpaikallaan oli tyhjä hauta. Tästä paikasta tuli pian myös pyhiinvaelluspaikka.

Kalkedonin kirkolliskokouksessa vuonna 451, kun piispat kaikkialta Välimeren maailmasta kokoontuivat Konstantinopoliin, keisari Markianus pyysi Jerusalemin patriarkkaa tuomaan Pyhän Marian pyhäinjäännökset Konstantinopoliin kunnioitettaviksi pääkaupungissa. Patriarkka selitti keisarille, ettei niitä ollut Jerusalemissa, ja että “Maria oli kuollut apostolien läsnä ollessa; mutta hänen hautansa, kun se avattiin myöhemmin, havaittiin tyhjäksi.

Kirkkomme traditiosta tiedämme, kuinka pyhä apostoli Tuomas oli poissa pyhän Neitsyt Marian kuollessa ja että matkalla takaisin Jerusalemiin hän näki enkelien kantavan pyhän Marian puhdasta ruumista ja nousevan taivaaseen. Kun hän saapui opetuslasten luo Marian hautaamisen jälkeen, hän vaati nähdä ruumiin; ja kun opetuslapset veivät hänet haudalle katsomaan ruumista, he eivät löytäneet sitä.

Pyhä apostoli Tuomas kertoi heille näystään; niin he rukoilivat ja Herra lupasi heille, että he näkisivät hänet lihassa toisen kerran. Koptilaisen perinteen mukaan lupaus täyttyi mesor -kuun 16. päivänä, jolloin he näkivät hänet Poikansa ja Herransa oikealla puolella enkelijoukon ympäröimänä, kuten Daavid profetoi sanoen: “Kuningatar seisoo Sinun oikealla puolellasi” (Ps 45:10).

Kahdeksannella vuosisadalla pyhä Johannes Damaskoslainen, joka tunnetaan saarnoistaan Jerusalemin pyhissä paikoissa, seisoi Marian haudalla ja ilmaisi kirkon uskon juhlan merkitykseen sanoen: “Vaikka ruumis oli haudattu asianmukaisesti, se ei pysynyt kuoleman tilassa, eikä se myöskään hajonnut rappeutumalla. . . Sinut siirrettiin taivaalliseen kotiisi, oi kuningatar ja Jumalanäiti totuudessa.”

Paavi Pius XII julisti 1. marraskuuta 1950 ”ex cathedra”, että pyhän Neitsyt Marian taivaaseenastuminen oli katolisen uskon dogma. Samoin Vatikaanin toinen kirkolliskokous opetti dogmaattisessa Lumen Gentiumissa: “Tahraton Neitsyt, joka oli säilynyt vapaana kaikesta perisynnin tahrasta, otettiin ruumiina ja sieluna taivaalliseen kirkkauteen, kun hänen maallinen elämänsä oli ohi, ja Herra korotti hänet kaiken kuningattareksi.”

Kaikki ortodoksiset kirkot hylkäävät tämän käsityksen täysin, koska se on selvästi vastoin Pyhän Raamatun opetusta. Tahraton hedelmöittyminen tarkoittaa, että Pyhä Maria syntyi ilman alkusyntiä. Tämä itsessään tuhoaa koko kristinuskon perustan; sillä me uskomme, että Aadamin lankeemuksen jälkeen jokainen on syntynyt kantaen perisyntiä, “Sillä kaikki ovat tehneet syntiä ja ovat vailla Jumalan kirkkautta” (Room. 3:23). Emme erota Pyhää Mariaa muusta ihmiskunnasta olettaen, että hän syntyi ilman perisyntiä. Hänen syntymänsä on kuin minkä tahansa tavallisen ihmisen syntymä. Hän itse sanoi: “Minun sieluni suuresti ylistää Herraa, ja minun henkeni riemuitsee Jumalasta, Vapahtajastani; ” (Lk.1:46). Jos hän syntyi ilman perisyntiä, hän ei tarvitsisi pelastusta. Jos niin olisi, miksi hän kutsuu Jumalaa Vapahtajakseen?