Kysymykset_Traditio

Mitä eri liturgioita ortodoksisessa kirkossa on käytössä?

K: Mitä eri liturgioita ortodoksisessa kirkossa on käytössä?

V:  Ortodoksinen kirkko on tuntenut monia liturgioita tai “riittejä” historiansa aikana. Idässä näihin ovat kuuluneet – ja kuuluvat edelleen – seuraavat liturgiat itämaisten ortodoksisten ja assyrialaiskirkkojen  keskuudessa: pyhien  Addain ja Marin (Itä-Syyriassa), Jaakobin (Länsi-Syyriassa) ja Marian (Itä-Syyriassa) liturgiat sekä  Armenian, koptilaisen, etiopialaisen ja intialaisen kirkon, ja lännessä latinalaisen riitin muunnelmat. Nykyään ortodoksisessa käytössä on kaksi Eukaristian liturgiaa tai tekstiä: Pyhän Johanneksen  Krysostomoksen ja Pyhän Basileios Suuren liturgia. Niiden väliset erot rajoittuvat kuitenkin suurelta osin niiden tekstien keskinäisiin rukouksiin, jotka pappi lausuu alkurukouksesta ehtoollisen jälkeiseen kiitosrukoukseen. Krysostomoksen tekstiä käytetään useammin, kun taas Basileioksen tekstiä käytetään kymmenen kertaa vuoden aikana. Lisäksi Ennenpyhitettyjen lahjojen liturgia (ehtoopalvelus  ja ehtoollinen yhdessä edellisen sunnuntain liturgiassa  pyhitetyistä  lahjoista), joka on perinteisesti nimetty  paavi Gregorius Suurelle, on määrätty toimitettavaksi keskiviikkoisin ja perjantaisin suuren paaston aikana  sekä   Suurella viikolla maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin. Viime aikoina on  yritetty elvyttää muita  liturgian muotoja, mukaan lukien pyhälle Jaakobille ja Markukselle omistettuja liturgiat.