Kysymykset_MikäMiksi

Mitä ajatella lapsettomuudesta ja lasten huonosta kohtelusta?

K: Jos lapset ovat Jumalan lahja, miksi jotkut perheet/yksinhuoltajat kohtelevat lapsiaan huonosti, kun taas “hyvät” perheet, jotka haluavat kipeästi lapsia, jäävät hedelmättömiksi?

V: Jokaisen perheen (hyvän tai huonon) pitäisi odottaa saavansa lapsia: “Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää, täyttäkää maa ja tehkää se itsellenne alamaiseksi, hallitkaa meren kaloja, taivaan lintuja ja kaikkia maan päällä liikkuvia eläviä olentoja” (1. Moos. 1:28). Mutta monilla perheillä (jälleen kerran hyvillä tai huonoilla) ei ehkä ole lapsia. Tämä voi johtua jostakin seuraavista syistä:

Uskon koetus

Paholaisen kateus

Luonnonlaki (sairaudet)

Jumalan kuri

Henkilökohtaiset synnit

Monissa tapauksissa voi olla käsittämätöntä, miksi Jumala ei salli hyvien perheiden hankkia lapsia, kun taas joidenkin ei-hyvien perheiden hän sallii hankkia lapsia. Olemme kuitenkin varmoja siitä, että Jumala tekee parhaansa jokaisen lapsen hyväksi, koska hän on hyväntahtoinen. Lapset ovat ihana siunaus. Jotkut ovat rukouksen poikia ja tyttäriä:

“Ja hän sanoi: “Minä palaan luoksesi tulevana vuonna tähän aikaan, ja katso, vaimollasi Saaralla on silloin oleva poika”. Mutta Saara kuunteli majan ovella hänen takanansa. Mutta Aabraham ja Saara olivat iäkkäät, eikä Saaran enää ollut, niin kuin naisten tavallisesti on. Sen tähden Saara naurahti itseksensä ja ajatteli: “Heräisikö minussa, näin kuihduttuani, vielä halu? Ja myös minun herrani on vanha.” Mutta Herra sanoi Aabrahamille: “Miksi Saara nauroi ajatellen: ‘Synnyttäisinkö minä todella, minä, joka olen näin vanha?’ Onko mikään Herralle mahdotonta? Tähän aikaan minä palaan luoksesi tulevana vuonna, ja Saaralla on silloin poika. “Ja Saara kielsi sanoen: “En minä nauranut”; sillä hän pelkäsi. Mutta hän sanoi: “Ei ole niin; sinä nauroit”. (1.Moos. 18:10 -15).

Samuel, Elkana ja Hannan poika: “Silloin hänen miehensä Elkana sanoi hänelle: “Hanna, mitä itket, miksi et syö ja miksi olet noin apealla mielellä? Enkö minä ole sinulle enempi kuin kymmenen poikaa?” Kun he sitten olivat syöneet ja juoneet Siilossa ja pappi Eeli istui istuimellaan Herran temppelin ovenpielessä, nousi Hanna ja rukoili Herraa mieli murheellisena, itki katkerasti ja teki lupauksen sanoen: “Herra Sebaot, jos sinä katsot palvelijattaresi kurjuutta, muistat minua etkä unhota palvelijatartasi, vaan annat palvelijattarellesi miehisen perillisen, niin minä annan hänet Herralle koko hänen elinajaksensa, eikä partaveitsi ole koskettava hänen päätänsä”. Ja kun hän kauan rukoili Herran edessä, tarkkasi Eeli hänen suutansa,sillä Hanna puhui sydämessänsä ja ainoastaan hänen huulensa liikkuivat, mutta ääntä häneltä ei kuulunut; niin Eeli luuli, että hän oli juovuksissa.Ja Eeli sanoi hänelle: “Kuinka kauan sinä siinä olet juovuksissa? Haihduta humalasi.” Mutta Hanna vastasi ja sanoi: “Ei, herrani, minä olen murheen raskauttama vaimo; viiniä ja väkijuomaa en ole juonut, vaan minä vuodatin sydämeni Herran eteen. Älä pidä palvelijatartasi kelvottomana naisena, sillä tuskani ja suruni suuruuden tähden minä olen näin kauan puhunut.” Eeli vastasi ja sanoi: “Mene rauhaan, Israelin Jumala antakoon sinulle, mitä olet häneltä pyytänyt”. Hän sanoi: “Salli palvelijattaresi saada armo sinun silmiesi edessä”. Niin vaimo meni pois ja söi eikä enää näyttänyt murheelliselta” (1. Sam. 1:8 -18).

Pyhä Johannes Kastaja, Sakarian ja Elisabetin poika: Enkeli Gabriel ilmestyi ensin pappi Sakariakselle ja sanoi hänelle: ” Ja katso, sinun sukulaisesi Elisabet, hänkin kantaa kohdussaan poikaa vanhalla iällään, ja tämä on kuudes kuukausi hänellä, jota sanottiin hedelmättömäksi; sillä Jumalalle ei mikään ole mahdotonta.” (Lk. 1:36 -37).

On paljon miehiä ja naisia, jotka eivät ole olleet biologisia vanhempia, mutta suuren vaikutusvaltansa vuoksi he ovat olleet hengellisiä isiä ja äitejä monille. Esimerkiksi pyhä Antonius Suuri, luostarielämän isä; Kolme pyhää Makariosta ja heidän lapsensa, Ristikantajat, Pyhä Dimiana ja Neljäkymmentä marttyyria ja monet muut. Voi myös ottaa mukaan patriarkat, piispat, papit, munkit ja nunnat.

Nämä henkilöt ovat Jumalan heille antaman kyvyn kautta sitoutuneet palvelemaan hengellisesti auttaakseen kasvattamaan lapsia Jumalalle. Mitä tulee siihen, miksi jotkut vanhemmat ovat väkivaltaisia lapsiaan kohtaan – todennäköisesti heillä on monia asioita, jotka estävät ja vääristävät heidän ymmärrystään ja arvostustaan Jumalan lapsen kasvattamisen ihanasta siunauksesta. He tarvitsevat paljon rukousta ja valaistusta.