Kysymykset_MikäMiksi

Miksi me ortodoksit teemme ristinmerkin niin usein jumalanpalveluksessa ja yksityisissä hartauksissa?

V: Miksi? Se tarkoittaa, että samaistumme täysin Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen kärsimykseen ja ylösnousemukseen. Ristinmerkin tekeminen on eräänlainen hiljainen rukous, jossa muistutamme itseämme rakastamaan Jumalaa koko mielestämme, sydämestämme ja voimastamme. Teemme ristinmerkin itsellemme erityisesti aina, kun Kolminaisuus (Isä, Poika ja Pyhä Henki) mainitaan; aina, kun pappi suitsuttaa tai siunaa meidät jumalanpalveluksessa; ennen ristin tai ikonin kunnioittamista; ennen ja jälkeen ruokailun; ennen ja jälkeen Pyhien Kirjoitusten lukemisen; aina, kun tunnemme itsemme hengellisesti levottomiksi ja tarvitsemme välitöntä muistutusta Jumalan läsnäolosta elämässämme.