Isien opetuksia

Pyhä Efraim Syyrialainen: Puhe pääsiäisjuhlassa pyhän ristin ylistykseksi

Des heiligen Ephräm des Syrers ausgewählte Schriften / aus dem Syrischen und Griechischen übers. (Des heiligen Ephräm des Syrers ausgewählte Schriften Bd. 1; ss. 370 -375. Bibliothek der Kirchenväter, Kempten; München : J. Kösel : F. Pustet, 1919

 

Suom. Raimo Sissonen

 

 

1. Jokainen Herramme Jeesuksen Kristuksen työ ja juhla on meille kristityille pelastus ja ylistys. Ylistyksien ylistys on kuitenkin risti, ja juhlien juhla on se päiva, jolloin Kristus annettiin meidän edustamme uhrilampaana ja sitäkin suurempi on Jumalan Karitsan ylösnousemus, joka ottaa pois maailman synnit kuolemalta (Joh 1: 29). Tämä juhla on kaikkien juhlien hallitsijatar ja kuningatar. Tosin myös muut juhlat ovat pyhiä ja korkeasti kunnioitettavia, ihania, eri tavoin jumalallisuuden valon valaisemia. Näitä kunnioittaa kuitenkin arvokkaalla tavalla ja viettää uskovaisella mielellä jokainen, joka kunnioittaa Herran käskyjä. Ainoastaan epäpuhtaat ja synnin tahraamat eivät juhlan aikana juhli. Hyvä ja Jumalalle otollinen juhla on kyynelten kanssa katuminen ja synneistä pidättäytyminen, Jumalan tuntemus ja ikuisten hyvyyksien kaipaus. Kun tällaista jossakin tapahtuu, puhkeaa taivaassa riemu, kirkko riemuitsee ja juhlii sekä kutsuu kaikki oikeamieliset kokoon, kun se sanoo: ”iloitkaa kanssani”sillä täma minun poikani oli kuollut ja on katumuksen kautta jälleen tullut eläväksi.” Kaunis ja Jumalalle otollinen on sellainen juhla, jossa Kristus mukana, missä hänen juhliaan juhlitaan ja jumalallisia kirjoituksia kunnioitetaan. Kristus on nimittäin mukana siellä, missä ihmiset ovat ko koontulleet Hänen nimeensä rakkaudessa, ilman minkäänlaista vihaa ja teeskentelyä. Kristus on siellä, missä köyhiä ruokitaan, orpoja lohdutetaan ja muukalaisia virkistetään. Kristus on sellaisissa juhlissa mukana, joissa Jumalaa ylistetään sekä psalmein että hymnein ja hengellisin lauluin. Ihmiset, jotka tällaisissa juhlissa ovat, ovat todella hänen nimeensä kokoontuneet, ja sellaisissa paikoissa on Herra luvannut olla mukana (Matt 18: 20). Autuaita ovat ne, jotka tällä tavoin ovat tulleet yhteen, Silla koska Herra on heidän keskellään, ei kukaan voi heitä vahingoittaa.

 

2. Tällä tavalla meidän siis tulee viettää Herran juhlia, ei silkalla komeudella, vaan Jumalalle otollisella tavalla, ei maallisella, vaan ylimaallisella (s.o. taivaallisella) tavalla. Meidän ei tarvitse koristella esipihoja kultaseppelein, eikä meillä tarvitse olla kuoroja tanssia ja lauluja varten. Meidän ei tarvitse kaunistaa kasvojamme, eikä imarrella kuuntelemalla huilun- tai sitransoittoa, pukeutua hempeisiin vaatteisiin ja kimallella kullalla. Niinikään meidän ei tule viettää Herran juhlia rienaten ja juomingeissa: ”Älä ruoan tähden turmele Jumalan työtä (Room 14: 20), niin ettet keittiössä työskennellessäsi vatsasi vuoksi laiminlöisi jumalanpalvelusta. Tämän jätämme niille, joiden kunnia ja jumala on vatsa” (Fil 3: 19).

 

Me sen sijaan vietämme keskenämme, niin pienet kuin suuretkin, niin miehet kuin naiset, niin munkit kuin nunnat, kristillisesti Herran juhlia niinkuin meille on opetettu: psalmein, hymnein ja hengellisin lauluin. Ovien edustat koristamme kuten kristityt, emmekä laakerinlehvin ja kukkasin sekä muilla esineillä, niinkuin pakanat ja juutalaiset tekevät!

 

3. Lain varjo on saanut jäähyväiset, totuus sen sijaan on puhjennut kukkaan, kuten kuulemme apostolin sanovan: ”Se, mikä on vanhaa, on kadonnut, katso, uusi on sijaan tullut (2 Kor 5: 17)” Pahuuden harha on tehty tyhjäksi, kuoleman saalis on ryöstetty siltä pois, tuonelaan vangitut joukot ovat kutsutut vapauteen, epäjumalanpalvonnan harhan valtakunta on hävitetty, ihminen vapautettu, Jumalan herruus on jälleenrakennettu ja luominen uudistettu. Ristillä on nyt yliherruus, jota kaikki kansakunnat, kansat, heimot ja kielet kunnioittavat. Siitä haluamme kerskata pyhän Paavalin kanssa, sanoen: ”Mutta pois se minusta, että minä muusta kerskaisin kuin meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen rististä, jonka kautta maailma on ristiinnaulittu minulle ja minä maailmalle!” (Gal 6: 14). Siksi haluamme kantaa eläväksitekevää ristiä ovillamme, otsallamme, silmissämme, suumme, rintamme ja kaikkien jäsentemme päällä ja tällä tavalla pukea päällemme voittamattoman kristittyjen asevarustuksen, varustuksen, joka voittaa kuoleman, on uskovien toivo ja maailman valo, avaa paratiisin ovet, voittaa harhaopit, vahvistaa totisen uskon ja on uskovien mahtava suoja ja Kirkon kunnia. Rististä älkäämme, oi kristityt, hetkeksikään luopuko, vaan kantakaamme sitä mukanamme kaikkialla. Ilman ristiä ei meidän tule tehdä mitään, vaan kaunistaa itsemme nukkumaan mennessämme, herätessämme, työskennellessämme, syödessämme ja juodessamme, matkustaessamme maata myöten ja merimatkoilla, ylittäessämme jokia sekä aina muulloinkin. ”Silloin et koskaan pelkää yön kauhuja, et päivällä lentävää nuolta, et ruttoa, joka pimeässä kulkee, et pahan hyökkäystä keskipäivällä” (Ps 91). Kun sinä, veljeni, aina pitäydyt ristiin apunasi, silloin sinua ei kohtaa onnettomuus, eikä vitsaus lähesty majaasi. Ristin nähdessään pelästyvät ja pakenevat pahuuden voimat. Risti teki tyhjäksi epäjumalien harhat, se valaisi koko maailman, karkoitti pimeyden ja toi tilalle valkeuden. Se kokosi kansat taantumuksesta ja pohjoisesta tulvasta ja surusta, ja yhdisti heidät rakkaudessa yhteen Kirkkoon, yhteen uskoon ja yhteen kasteeseen.

 

4. Mikä suu tai mikä kieli on arvollinen ylistämään oikean uskon voittamatonta muuria, suuren kuninkaamme Kristuksen voittoisaa asetta? Risti on kuolleille ylösnousemus ja kristityille toivo. Risti on rampojen sauva ja köyhien lohtu. Risti on rikkaiden ohjas ja ylpeiden tuho. Risti on pahat henget voittava merkki ja nuorten opettajien risti on kauppaidun oikea voitto. Risti on myrskyn ympäriinsä heittelemien satama ja piiritettyjen suojamuuri. Risti on viisaille isä ja oikeudenmukaisten neuvonantaja. Risti on ahdistettujen lohdutus, turvattomien turva, viisaiden päähine ja vanhuuden kruunu. Risti on kuninkaille ihana koristus ja filosofia barbaareille. Ristin kautta pakanakansat oppivat kristillistä viisautta. Risti on orjien vapautus ja oppimattomien viisaus. Risti on profeettain saarna, apostolien saarna ja marttyyrien ylistys. Risti on epäjumalien temppelien hävitys ja juutalaisten kauhistus. Risti on neitseiden nuhteettomuus ja pappien ilo. Risti on Kirkon perustus ja maanpiirin turva. Risti on voimattomien voima ja sairaiden lääkäri, pitaalisten puhdistus ja kihdin murtamien parannus. Risti on nälkäisten leipä ja tarvitsevien lähde. Risti on munkeille turva ja alastomille vaatetus. Keskelle maanpiiriä asetettuna ja pääkallonpaikalle istutettuna se toi meille heti elämän hedelmän. Tällä pyhällä aseella repäisi Kristus auki kaiken sisäänsä nielevän kuoleman valtakunnan vatsan ja tukki Saatanan kavalan nielun. Sen nähdessään kuolema vapisi ja antoi pois kaiken, mikä sillä oli ollut hallussaan luomisesta saakka. Sillä aseistautuneina kantoivat pyhät apostolit Vapahtajan koko vallan jalkaisin, saivat verkkoonsa koko maailman ja keräsivät sen yhteen kunnioittamaan ristiä .

 

Sillä panssarin sijaan ristiin haarniskoituneena ottivat pyhät marttyyrit ja Kristuksen puolesta taistelijat vastaan tyrannien iskut ja saarnasivat siitä pelotta. Ne, jotka ovat sen ottaneet ja kantavat sitä ja ovat Kristuksen tähden sanoutuneet irti maailmasta, asuvat suuressa ilossa yksinäisyydessä sekä vuorilla ja luolissa että maakuopissa.

 

5. Kuinka suuri onkaan Jumalan mittaamaton hyvyys!

Miten paljon siunausta se ristin kautta antoikaan ihmissuvuille!

Ylistäkää sen ihmisrakkautta, sen palvontaa ja valtaa iankaikkisesti!

 

AMEN.