Kysymykset_Usko

Eri uskontokuntien ehtoollisyhteydestä

K: Miksi ortodoksiset uskovat eivät koskaan osallistu “ehtoolliseen” muissa kuin ortodoksisissa kirkoissa ja miksi ei-ortodoksiset uskovat eivät koskaan saa tulla “ehtoolliselle” ortodoksisessa kirkossa?

V: Ehtoollinen edellyttää ‘yhtä mieltä’, ja ‘yhtä sydäntä’, kuten suuri ortodoksinen teologi  isä George Florovsky sanoo. “Pelkät “hyvät aikomukset” eivät riitä! Pelkkä “veljellinen kunnioitus” toisia kohtaan ei riitä! Sakramentaalisessa elämässä ei voi olla todellista ykseyttä niille, jotka eivät ole yhtä uskossa. Tämän uskon ja ehtoollisen välisen elintärkeän yhteyden vuoksi ennen Anafora-osan (rauhan laupeus) alkua, kun lahjat vihitään, kaikkia läsnäolijoita pyydetään julistamaan ykseyttä uskossa laulamalla Uskontunnustus. Emme osallistu eukaristiaan ja sen jälkeen ilmoita, mitä uskomme; eukaristian vastaanottaminen edellyttää yhteistä ymmärrystä siitä, mitä eukaristia on ja mitä kirkko itse on! Tätä yhteistä ymmärrystä ei voida pitää itsestäänselvyytenä tämän päivän “kirkkojen” ja “parakirkkojen” “voileipäpöydissä”, organisaatioissa, jotka usein vääristävät Jeesuksen Kristuksen puhdasta sanomaa omiin tarkoituksiinsa. Tämän muinaisen uskontunnustuksen lausumisemme tarkoittaa, että emme hyväksy ainoastaan siinä julistettuja oppeja, vaan koko katolisen uskon täydellisyydessään sellaisena kuin se on opetettu ja säilytetty ortodoksisessa kirkossa helluntaipäivästä lähtien kirkolliskokouksissamme ja kaanoneissamme.