Opetuspuheita

Pyhien isien sunnuntai

 

                                                  Tsasounan suunnalta
                                                     WWW. TSASOUNA. NE

Pyhien isien sunnuntai  

Joh. 17:3

“Tämä on iankaikkinen elämä, että he tuntevat sinut, joka yksin olet totinen Jumala, ja hänet, jonka sinä olet lähettänyt, Jeesuksen Kristuksen,” (Joh. 17:3).

Kirkkomme viettää tänä sunnuntaina pyhien isien sunnuntaita, joka on kahden suuren liturgisen juhlan, Herran taivaaseen menemisen ja Pyhän Hengen vuodatuksen eli helluntain välissä. Tänä sunnuntaina kirkko muistaa erikoisesti ensimmäisen yleisen kirkolliskokouksen isiä, jotka kokoontuivat v. 325 Nikaiaan ja jotka laativat mm. uskontunnustuksemme alkuosan. Helatorstaita seuraava sunnuntai omistettiin jo varhaisessa vaiheessa Nikaian kokouksen isille, jotka Pyhän Hengen johdatuksessa määrittelivät uskon perusteet. Uskontunnustus ja -oppi ovat se perusta, joka Kristuksen lunastustyöhön perustuen opastaa oikeaan uskonelämään. Uskon totuudessa ja kirkon hengellisessä ohjauksessa me opimme tuntemaan ja kokemaan sen totuuden, jonka Kristus toi tähän maailmaan. Me opimme tuntemaan Jumalan ja Jumalan tunteminen on, niin kuin evankeliumi sanoo, “iankaikkista elämää”. Elämän saatossa ihminen usein kyselee, mikä on “iankaikkinen elämä”?

Tämän sunnuntain evankeliumiluku vastaa lyhyesti ja tyhjentävästi: ”Tämä on iankaikkinen elämä, että he tuntevat sinut, joka yksin olet totinen Jumala.” Jumalan tunteminen ja Jumalassa eläminen on iankaikkisen elämän “kokemista” ja omistamista.

Uskonelämässä tarvitaan esikuvia, pyhiä, jotka ovat tulleet osallisiksi Jumalan ihmiskunnalle vuodattamasta pyhyydestä: Pyhät ovat elävä todistus kirkon tehtävästä pyhittää ja todistus ihmisluonnon mahdollisuudesta kokea pyhittymisen ja jumaloitumisen ihme. Pyhittyminen on meille annetun uskon tien kulkemista ja asteittaista kohoamista Jumalan valtakunnan todellisuuteen ja iankaikkiseen elämään.

Tämän sunnuntain tropariveisussa ylistetään Kristusta, joka on pyhät valoiksi asettanut. “Suuresti ylistetty olet Sinä Kristus, meidän Jumalamme, joka olet isämme valoksi maan äälle määrännyt ja heidän kauttansa olet meidät kaikki oikeaan uskoon ohjannut. Kunnia olkoon Sinulle, oi ylen armollinen.”

Kirkko elää Pyhän Hengen odotuksessa. Pyhän Hengen vuodatus ja Pyhän Hengen toiminta seurakunnassa on uskonelämän edellytys. Niin kuin janoinen maa odottaa kevätsadetta, joka kostuttaa ja elävöittää maan, niin myös Pyhä Henki ohjaa kristittyjä viettämään hengellistä elämää Kristuksen seurakunnassa. Sen vuoksi kristittyinä odotamme nyt Herran lupauksen täyttämistä, Pyhän Hengen vuodatusta. Aamen.