Kysymykset_MikäMiksi

Mikä on ortodoksisen  kirkon näkemys elinten luovuttamisesta?

K: Mikä on ortodoksisen  kirkon näkemys elinten luovuttamiseen? Entä  kuolleen ihmisen elinten luovuttamiseen?

V: Elinsiirrot, kuten ihonsiirto ja verensiirto ihmiseltä toiselle, ovat aina olleet kirkon hyväksymiä. Tätä laajennetaan nykyään kattamaan munuaisensiirrot, luuytimensiirrot ym. Näissä tapauksissa luovuttajan elämää olisi kuitenkin pidettävä yhtä tärkeänä kuin vastaanottajan. Elinluovutusta pidetään hyväntekeväisyytenä, veljellisenä rakkautena ja uhrautumisena. Kirkko kannustaa kristittyjä ilmoittautumaan elinluovuttajiksi äkillisen tapaturmaisen kuoleman varalta, kun heidän arvokkaat elimensä voivat pelastaa jonkun hengen.

Elinten luovuttaminen jonkun kuoleman  jälkeen on hyväksyttävää kirkossamme. Sitä pidetään armon ja myötätunnon tekona.