Kysymykset_MikäMiksi

Miksi sytytämme tuohuksia pyhien ikonien eteen kirkossa?

Miksi sytytämme kynttilöitä pyhimysten ikonien edessä, mutta emme Herran Jeesuksen suuren ikonin edessä?

Ortodoksisessa kirkossa Herramme Jeesuksen Kristuksen ikonin paikka on ikonostaasissa alttarin oven oikealla puolella. Ikonostaasisa on myös ikonit, jotka esittävät Jumalanäitiä, joka kantaa Herraamme, Pyhää Johannes Kastajaa, joka kastaa Herramme, ikonit, jotka kuvaavat Marian ilmestymistä, arkkienkeli Mikaelin ikoni ja sen pyhien ikoni, jonka mukaan kirkko on nimetty. Tämä ei tarkoita, etteikö meillä voisi olla Herran Jeesuksen Kristuksen ikonia jossain muualla kirkossa. Sitä paitsi ei ole mitään väärää sytyttää kynttilöitä sen edessä.

Monet ihmiset tuntevat olonsa mukavammaksi rukoilla ja pyytää pyhien esirukousta, koska he tuntevat olevansa kelvottomia puhumaan suoraan Herralle. Pyhä Maria esimerkiksi edustaa monille ihmisille äitihahmoa. Sydämessämme ensimmäisenä tulisi kuitenkin aina olla Herramme Jumala.