Kysymykset_MikäMiksi

Miksi suutelemme papin kättä?

Suutelemme piispojen ja pappien käsiä, koska jumalallisen liturgian yhteydessä kädet pitävät ja jakavat Herramme, Jumalamme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen pyhää ruumista ja verta! Tämä on itäisen kristikunnan kestävä ja vuosisatoja vanha perinne, jolla on puhtaasti metaforinen merkitys; tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että pois ei jätettäisi myös isälliseen kunnioitukseen ja kiintymykseen liittyvää elementtiä. Käsien suuteleminen kuuluu myös papiston piiriin. Papin siunaamisella on ihmeellinen teho, sillä se on sen salaperäisen voiman käyttämistä, joka hänelle on uskottu. Papin rukousten kautta Pyhä Henki muuttaa leivän ja viinin Kristuksen ruumiiksi ja vereksi. Pappi antaa erityistä pyhyyttä kristityille ja esineille. Papin käsi on siis väline, jolla hän välittää jumalallista armoa. Tästä syystä ortodoksikristityt ovat kautta vuosisatojen tavallisesti suudelleet papin kättä.