Kysymykset_MikäMiksi

Mikä tarkalleen ottaen kuolee, kun vanha ihminen kuolee kasteessa?

Kasteessa tiedämme, että vanha ihminen kuolee (kuten Paavali mainitsee Roomalaiskirjeen 6. luvussa) ja me nousemme ylös Kristuksen kanssa. Mikä tarkalleen ottaen kuolee (tai mistä vanha ihminen koostuu)? Kuoleeko vanhan ihmisen sielu tai henki tai ruumis, vai onko se vain vanha luonto? Mikä on vanhan luonnon/ihmisen ja ihmisen sielun, hengen ja ruumiin välinen suhde?

Perisynti annetaan anteeksi ja ihmisen vanha luonto uudistetaan kasteen pyhässä salaisuudessa. Se on kuvaannollisesti uuden vaatteen (uuden luonnon) pukemista ylle. Rippi on syntiemme eli uuden vaatteen tahrojen pois pesemistä.

Kun Aadam teki syntiä, hänen sielunsa, ruumiinsa ja henkensä turmeltuivat (vanha luonto). Me kaikki synnymme perisynnin sekä luontomme turmeltuneisuuden kanssa, koska olimme Aadamissa, kun hän teki syntiä. Kasteen pyhässä salaisuudessa me (ruumis, sielu ja henki) osallistumme aidosti Kristuksen kuolemaan ja hautaamiseen mystisellä tavalla ja sitten me (ruumis, sielu ja henki) nousemme ylös ilman turmelusta uutena luomuksena Herrassa Jeesuksessa Kristuksessa.