Kysymykset_MikäMiksi

Mikä on synnintunnustuksen merkitys?

V: Ortodoksinen kirkko tarjoaa meille monia tapoja sovittaa itsemme Jumalan kanssa, tutkia uskomme tilaa ja tulla hengellisesti kuntoon. Yksi näistä on synnintunnustuksen sakramentti. Rippi on katumuksen teko, joka kirjaimellisesti tarkoittaa itsemme muuttamista, kääntymistä tai muuttumista. Kun tunnustamme syntimme, pyydämme Jumalalta anteeksiantoa ja paljastamme sisimpämme pimeyden Kristuksen valolle. Se on puhdistava ja parantava kokemus, ja se on perustavanlaatuinen hengellisen kasvumme kannalta. Kun tunnustamme, alamme aktiivisesti palata Jumalan luo.

Tunnustaessamme syntimme tunnustamme, missä olemme tehneet väärän käännöksen, huonon päätöksen, olleet huolimattomia tai huolimattomia, tunteeton muita ja, mikä ehkä vielä tärkeämpää, itseämme kohtaan. Tunnustus tarjoaa meille mahdollisuuden paljastaa itsestämme koko totuuden Jumalan edessä. Meidän on seisottava Hänen edessään täydellisessä vilpittömyydessä ja nöyryydessä, kuten isä Thomas Hopko toteaa kirjasessaan “Jos tunnustamme syntimme”, “kaipaillen sitä, että Hän hyväksyisi ja rakastaisi meitä, että Hän puhdistaisi ja sovittaisi meidät Hänen valtakuntaansa”. Sillä Hän on siellä, kuuntelemassa.

Meidän juhlallinen velvollisuutemme panna sanamme ja tunteemme käytäntöön. Vain silloin tapahtuu todellinen muutos ja mielenmuutos. Jumala antaa meille anteeksi ja antaa meille mahdollisuuden aloittaa alusta. Ja puhtaalla sydämellä olemme nyt valmiita ottamaan osaa Pyhän Ehtoollisen lahjaan ja fyysisesti osallistumaan Jumalan armoon.